Pedeapsă redusă pentru inculpatul care își recunoaște faptele

Despre drepturile pe care le are o persoană cercetată penal am mai discutat aici.

Însă, dintre toate acestea, există două drepturi fundamentale pe care un inculpat le are pe parcursul procesului penal: dreptul de a nu da nicio declarație și dreptul de a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă în cazul recunoașterii faptelor.

Dacă inculpatul a ales să nu dea nicio declarație, el nu poate beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă. Dacă, în schimb, a ales să recunoască fapta, el nu se poate folosi, în același timp, de dreptul la tăcere.

Ce beneficii are un inculpat dacă decide să nu dea nicio declarație?

Sunt situații când, din diverse cauze, inculpatul nu își poate aminti cu exactitate modul în care s-au petrecut faptele. Pentru a evita o contradicție între declarațiile date de persoana cercetată, contradicții ce pot pune la îndoială sinceritatea acesteia, este de preferat să se folosească de acest drept.

Pe de altă parte, declarația dată de inculpat reprezintă un mijloc de probă ce poate fi folosit împotriva sa.

Ce beneficii are un inculpat dacă decide să recunoască faptele reținute în sarcina sa?

Dacă recunoaște faptele reținute în sarcina sa, inculpatul beneficiază de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime, în cazul pedepsei închisorii, sau cu o pătrime, în cazul pedepsei amenzii. 

Această recunoaștere a faptelor se poate face prin 2 modalități:

  1. Printr-un acord scris încheiat cu procurorul, în faza de urmărire penală, după punerea în mișcare a acțiunii penale, sau 
  2. Printr-o declarație dată în fața instanței, în faza de judecată. 

În primul caz, pentru a se încheia un acord scris între inculpat și procuror, trebuie îndeplinite anumite condiții:

  • inculpatul să recunoască nu doar comiterea faptei, ci și încadrarea juridică, felul și cuantumul pedepsei și forma de executare a pedepsei;
  • pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunile săvârșite să fie amenda sau închisoarea de cel mult 15 ani.

În cel de-al doilea caz, pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • infracțiunea săvârșită de inculpat să nu fie pedepsită de lege cu detențiunea pe viață;
  • inculpatul să recunoască în totalitate faptele reținute în sarcina sa;
  • inculpatul să se prezinte personal în fața instanței de judecată.

 

0

Leave a Comment!*

Related Posts

Inchisoare cu suspendare

Inchisoare cu suspendare ? Nu de puține ori auzim că diverși infractori sunt condamnați la pedepse cu inchisoare cu suspendare. Un exemplu este prezentatorul Șerban Huidu care, în anul 2011,…
Read more

Ce se întâmplă dacă…

Ce este amenda penală? Întâi de toate, să lămurim faptul că amenda penală este suma de bani pe care condamnatul trebuie să o plătească statului. Deci, dacă a săvârșit o infracțiune pentru…
Read more

Ce se întâmplă dacă…

Ce se întâmplă dacă ești chemat la un proces și nu te prezinți? Situația e diferită în funcție de calitatea părții (reclamant, pârât sau martor) ori de obiectul cauzei.  …
Read more
Sunt de acord cu termenii si conditiile