Inchisoare cu suspendare

Inchisoare cu suspendare ? Nu de puține ori auzim că diverși infractori sunt condamnați la pedepse cu inchisoare cu suspendare.

Un exemplu este prezentatorul Șerban Huidu care, în anul 2011, a fost autorul unui grav accident rutier soldat cu 3 morți. El a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani de inchisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 6 ani.

<h1>Ce presupune, totuși, această pedeapsă?</h1>

<h2>Pedeapsa ”cu suspendare” înseamnă că inculpatul a fost condamnat la pedeapsa închisorii, dar nu va fi executata efectiv deoarece se va suspenda pe un anumit termen de supraveghere stabilit de instanță. În prezent, termenul de supraveghere este între 2 și 4 ani, spre deosebire de vechea reglementare.<h/2>

<h3>Spre exemplu: X este condamnat la o pedeapsă de 2 ani de inchisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 3 ani. X nu va executa efectiv anii de închisoare, dar, timp de 3 ani, are urmatoarele obligatii:</h3>

  • sa nu savarseasca alte infractiuni;
  • sa respecte masurile de supraveghere;
  • sa indeplineasca obligatiile impuse de judecator.

<h4>Daca nu va respecta aceste obligatii, suspendarea se revocă, iar condamnatul va executa efectiv anii de închisoare.</h4>

Când poate stabili judecătorul o pedeapsă ,,cu suspendare”?

  1. Dacă pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani. (vechea reglementare care s-a aplicat în cazul lui Șerban Huidu prevedea închisoarea de cel mult 4 ani);
  2. Dacă infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii de 1 an. (cu excepția faptelor care nu mai sunt prevăzute de lege, a infracțiunilor amnistiate și a celor savarsite din culpă);
  3. Dacă infractorul și-a dat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
  4. Dacă, in raport de anumite criterii pozitive, instanta apreciaza ca aplicarea pedepsei este suficientă chiar si fara a fi executata. Cu toate acestea, este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Când nu poate stabili judecătorul o pedeapsă ,,cu suspendare”?

  1. Când pedeapsa aplicată este doar amenda penală;
  2. Când aplicarea pedepsei a fost initial amanată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
  3. Când infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată;
  4. Cand infractorul aîncercat zădărnicirea aflării adevărului;
  5. Cand infractorul a incercat zadarnicirea identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

De când începe să curgă ,,termenul de supraveghere”?

Termenul de supraveghere începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Important!

În cazul condamnării la o pedeapsa cu inchisoare cu suspendare, reabilitarea intervine dacă, în decurs de 3 ani, condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune. Acest termen de 3 ani curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.

Ex: X este condamnat la o pedeapsă de 1 an închisoare ”cu suspendare” pe un termen de supraveghere de 2 ani. După trecerea celor 2 ani de la data ramanerii definitive a hotararii, incepe sa curgă termenul de 3 ani necesar in cazul reabilitării. Practic, reabilitarea va interveni dacă persoana condamnata nu a mai savarsit alte fapte penale timp de 5 ani (2 ani supraveghere+3 ani reabilitare) de la data ramanerii definitive a hotarii de condamnare.

0

Leave a Comment!*

Related Posts

Ce se întâmplă dacă…

Ce este amenda penală? Întâi de toate, să lămurim faptul că amenda penală este suma de bani pe care condamnatul trebuie să o plătească statului. Deci, dacă a săvârșit o infracțiune pentru…
Read more

Pedeapsă redusă pentru inculpatul…

Despre drepturile pe care le are o persoană cercetată penal am mai discutat aici. Însă, dintre toate acestea, există două drepturi fundamentale pe care un inculpat le are pe parcursul…
Read more
Sunt de acord cu termenii si conditiile