Ce se întâmplă dacă nu plătesc amenda penală?

Ce este amenda penală?

Întâi de toate, să lămurim faptul că amenda penală este suma de bani pe care condamnatul trebuie să o plătească statului. Deci, dacă a săvârșit o infracțiune pentru care legea prevede și pedeapsa amenzii, iar judecătorul i-a aplicat această pedeapsă, condamnatul trebuie să plătească statului o anumită sumă de bani.

În țara noastră, cuantumul amenzii se stabilește prin sistemul zilelor-amendă. Adică suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei si 500 lei, se înmulțește cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile și 400 de zile, iar, în final, în funcție de anumite criterii prevăzute de lege, judecatorul stabileste pedeapsa.

Ce se intamplă atunci cand persoana condamnată nu plătește amenda penală?

Există 2 situații distincte:

1. Când cel condamnat, cu rea-credință, nu plătește amenda penală. Adică, deși are posibilități financiare, refuză să o plătească.

În acest prim caz, pedeapsa amenzii va fi înlocuită cu pedeapsa închisorii. Conform legii, unei zile-amendă îi corespunde o zi de închisoare.

Spre exemplu, dacă X a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale de 1350 lei, echivalentul a 135 de zile-amendă a câte 10 lei pe zi-amendă. Dacă acesta, cu rea-credință, nu va achita amenda penală, judecătorul va înlocui cele 135 de zile-amendă cu 135 de zile de închisoare.

2. Când cel condamnat nu plătește amenda penală din motive justificate, independente de voința sa.

Dacă persoana condamnată nu achită amenda penală din motive justificate, atunci, judecătorul va înlocui numărul zilelor amendă cu zile de muncă neremunerată în folosul comunității. În acest caz, este necesar consimțământul persoanei condamnate. Dacă nu își dă consimțământul pentru efectuarea muncii in folosul comunității, zilele amendă se vor înlocui cu zile de închisoare.

În situația în care persoana condamnata nu va efectua munca neremunerată în folosul comunității, judecătorul va înlocui zilele de muncă cu zile de închisoare.

Important!

Amenda penală nu se confundă cu amenda contravențională! Aceasta din urmă este supusă legislației privind contravențiile, iar neplata ei atrage executarea silită!

0

20 Comments

  1. buna seara.am o problema.am de platit o amenda penala si am depasit termenul.pot plati esalonat.

    1. Buna ziua,

      Amenda penala trebuie platita integral in cel mult 3 luni de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

      O puteti plati, fara probleme, si dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, insa aveti grija sa nu vi se inlocuit deja, de catre instanta, numarul de zile de amenda cu un numar corespunzator de zile de munca in folosul comunitatii sau de zile de inchisoare.

      Pentru mai multe informatii, ma puteti suna la numarul 0770 197 401.

      1. Buna seara!Sotul meu a primit o amende de 10000 de lei,in luna martie,pe timpul pandemiei!!amers sa cumpere o piesa la masina si a fost amendat!!azj am primit un plic in care spune ca amenda este penala si daca nu este platita,va fi supus la executare silita!!Imi puteti spune va rog,cum putem rezolva aceasta problema??Este posibil sa putem plati in rate??

        1. Bună ziua,

          Îmi oferiți informații greșite. Atunci când amenda este penală, neplata acesteia nu atrage executarea silită, ci înlocuirea zilelor de amendă cu zile de închisoare.

          Amenda este contravențională, nu penală. Dacă nu ați contestat-o atunci când ați fost sancționat, acum s-a început executarea silită. Împotriva executării silite puteti face contestație în 15 zile de când ați primit somația sau s-a înființat poprirea pe cont. Dacă luați legătura cu cei de la finanțe, este posibil să vă aprobe o eșalonare a plății amenzii.

  2. Buna ziua am un dosar penal de uz de fals fals subsemnatura privata si uz de identitate si am recunoscut fapta mea si urmeaza sama prezint la parchet ce pate intampla cu mine e prima dosar penal numa am alte dosare .cineva sami spuna varog

    1. Buna ziua,

      Daca ati recunoscut fapta si exista probe ca ati savarsit-o, probabil ca veti fi trimis in judecata dupa ce veti fi audiat si a doua oara la parchet.

      Apoi, judecatorul va da o solutie, dar va sfatuiesc sa apelati la un avocat care sa va asiste pe parcursul procesului pentru că, în afară de condamnare, mai există și alte soluții pe care le poate da un judecător.

      Pentru mai multe informații, mă puteți suna la numărul 0770 197 401.

    2. Salutare ! Am un dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului 0.36 in aer pur expirat și pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără numere de înmatriculare (au fost retrase deoarece nu aveam itp) întrebarea mea este ce pot păți ma pot alege cu o amenda penală sau cu închisoarea m ar ajuta mult sa mi ofere cineva câteva răspunsuri concrete
      Va mulțumesc !

      1. Bună ziua,

        Pentru conducere sub influenta alcoolului nu veți avea dosar penal deoarece valoarea se situează sub limita de 0, 40 în aerul expirat. În mod normal, ar trebui să vă rețină permisul timp de 90 de zile pentru această faptă, ca și contravenție, nu ca și infracțiune.

        Cealaltă faptă, în schimb, cea de a conduce fără numere de înmatriculare, este infracțiune și se pedepseste cu inchisoare sau amendă. Mi-e greu să vă spun ce veți ,,păți” dvs. atata vreme cât nu am o descriere detaliată a faptei și nu cunosc date privind antecedentele dvs, precum și situația dvs. personală, familială și profesională.

        Nu veți primi niciodată răspunsuri concrete dacă veți oferi puține informații.

  3. Buna ziua, prietenul meu este inchis de 1 an in Penitenciarul Codlea pt 2 ani si nu a platit amenda penala in termenul legii, drept pt care a fost dat in judecata iar in 11.11.2021 ca fi dus la Judecata pt modificarea amenzii penale in zile de inchisoare. Intrebarea mea esre: se mai poate preintampina acest lucru prin plata amenzii integrale (2700 lei) pana la data procesului?
    Multumesc frumos anticipat.

    1. Da, se poate rezolva situatia daca platiti amenda.

  4. Buna seara ,in data de 20 10 2019 pe un drum secundar am fost oprit de un echipaj de poliție fără a poseda permis de conducere .in data de 27 .05.2020 a rămas definitivă sentința următoarea : 1 an și 8 luni cu închisoare și 4 ani cu supraveghere ,după cât timp pot sa dau iar de permis ?doamna de la probațiune mi-a spus că pot sa dau la 1 an de la hotărârea rămasă definitivă ,se poate ?

    1. După ce trece 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii, dați examen pentru permis.

  5. Bună ziua.am o amenda penala de la un proces….280 zile-2800 lei însă sunt plecat din tara și cred ca am depășit cele 3 luni deoarece nu am știut de acest termen…menționez xa decizia a venit când eram plecat….se mai poate plăti?

    1. Da, se poate plăti. Și cât mai urgent, altfel serviciul de probațiune va sesiza instanța pentru a înlocui zilele de amendă cu zile de închisoare.

  6. Amenda penala neplatita de 10 ani. Zilele trecute imi vine iar plic sa o platesc altfel imi face oprire pe cont. Miau mai luat bani in prima zi a ei acum e aceeasi suma. Nu trebuia sa fie prescrisa? In timp de 10 ani nu mau mai deranjat dar acum sau trezit ei iar pt 1000 lei.

    1. Poprire pe cont? Înseamnă că nu vorbim despre o amendă penală, ci despre o amendă contravențională.
      Amenda penală atrage înlocuirea numărului zilelor de amendă cu un număr corespunzător de zile de închisoare, niciodată poprire pe cont.

      Pentru amenda contravențională, în schimb, se poate bloca contul. Chiar dacă dvs. spuneți că au trecut 10 ani de la data la care ați fost amendat, prescripția nu intervine automat, ci trebuie dvs. să cereți unei instanțe să constate că a intervenit.

      Așadar, se pot deschide executări silite și pentru sume care sunt prescrise. În astfel de situații, soluția este de a promova o contestație la executare în termen de 15 zile prin care să invocați prescripția. Doar așa se va anula executarea silită, niciodată din oficiu, prin efectul trecerii timpului.

  7. Buna ziua am si eu un dosar penal in care instanta cere inlocuirea amenzii cu inchisoarea, sunt de mult timp plecat din tara si nu stiu ce este de facut are careva vreun sfat pentru mine multumesc anticipat

    1. Bună ziua,

      Da. Sfatul este să plătiți amenda.

  8. Bună ziua as avea o întrebare, am o amendă penală de 1800 de lei, care a fost plătită integral in termen, dar problema este că mai am un dosar penal pentru conducere fără permis, dacă la dosarul penal îmi va da o suspendare, poate afecta cumva amendă penală pe care am plătit-o!

    1. Nu afectează.

Leave a Comment!*

Related Posts

Vanzare sau donatie ?

Vanzare sau donatie ? Donația este la fel de sigură ca vânzarea? Un contract de donație ,,poate fi atacat”? Așadar, vanzare sau donatie ? Răspunsul nostru: Vânzare sau donație, ambele…
Read more

Care este diferența dintre…

Care este diferența dintre reziliere și rezoluțiune? Auzim despre un contract că a fost ,,reziliat” sau a intervenit ,,rezoluțiunea” contractului. Ce definesc, de fapt, acești termeni? Care sunt asemănările și…
Read more

Inchisoare cu suspendare

Inchisoare cu suspendare ? Nu de puține ori auzim că diverși infractori sunt condamnați la pedepse cu inchisoare cu suspendare. Un exemplu este prezentatorul Șerban Huidu care, în anul 2011,…
Read more