Vanzare sau donatie ? Donația este la fel de sigură ca vânzarea? Un contract de donație ,,poate fi atacat”? Așadar, vanzare sau donatie ?
Răspunsul nostru: Vânzare sau donație, ambele sunt la fel de sigure din punct de vedere juridic. Totuși, donația, spre deosebire de vânzare, se poate ,,ataca” în anumite situații expres prevăzute de lege.
<h1>Vânzare sau donație ? Care sunt situațiile în care donația poate fi ,,atacată”?</h1>
- Atunci când donația este însoțită de o sarcină din partea celui care primește, dacă acesta nu și-o îndeplinește (X îi donează lui Y un apartament, iar Y are sarcina de a-l îngriji și întreține pe Z. Dacă Y nu își îndeplinește sarcina, X poate revoca donația);<
- Dacă, prin donație, a fost încălcată rezerva succesorală*, iar după moartea celui care donează, moștenitorii rezervatari** ai acestuia își cer partea din donație.
*rezerva succesorală = jumătate din cota succesorală care, în lipsa donației respective, i s-ar fi cuvenit moștenitorului rezervatar;
**moștenitorii rezervatari = soţul supravieţuitor, descendenţii (copii, nepoți etc.) şi părinții defunctului. În acest caz, moștenitorii rezervatari au dreptul la o cotă-parte din donație, însă numai dacă prin ea s-a încălcat rezerva succesorală.
3. Atunci când, cel care a primit donația, manifestă un comportament necorespunzător față de cel care a donat. Acest comportament necorespunzător este expres reglementat de Codul civil și constă în următoarele fapte:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului .
Donația este la fel de sigură ca și vânzarea dacă:
- cel care donează, nu are moștenitori rezervatari*;
- cel care donează, are moștenitori rezervatari, dar dispune de suficiente bunuri pentru a-i gratifica pe toti în mod egal în timpul vieții**.
*ex: donatorul donează apartamentul unicului său fiu;
**ex: părintele cu doi copii îi donează unuia dintre ei un apartament. Celuilalt îi donează echivalentul în bani al apartamentului respectiv.
Atenție! O vânzare sau donație având ca obiect un bun imobil, se va face întotdeauna prin act autentificat de un notar public.