Ce se întâmplă dacă ești chemat la un proces și nu te prezinți?
Situația e diferită în funcție de calitatea părții (reclamant, pârât sau martor) ori de obiectul cauzei.
În principiu, legea spune că o cauză poate fi judecată și în lipsa părților. Altfel spus, judecătorul poate soluționa o cerere și fără prezența reclamantului ori a pârâtului. Condiția este ca cel puțin una dintre părți (reclamantul sau pârâtul) să fi solicitat în scris ca judecarea să aibă loc în lipsa părților.
Dacă niciuna dintre părți nu a formulat această solicitare și nici nu s-a prezentat în fața judecătorului la termenul stabilit, cauza va fi suspendată.
Așadar, dacă ești pârât sau reclamant într-un dosar și nu te prezinti la termen, nu vei fi sancționat cu nimic dacă măcar o parte a cerut judecarea în lipsă.
Situația e mult mai diferită atunci când vine citatia de divort. În acest caz, reclamantul, adică cel care solicită divorțul, trebuie să fie prezent obligatoriu, însă pârâtul trebuie să fie prezent obligatoriu. Dacă reclamantul lipsește, dar pârâtul se prezintă, cererea poate fi respinsă.
Există și situații când judecătorul insistă ca părțile să se prezinte personal la termen, deși au solicitat soluționarea dosarului în lipsa lor. Acest lucru se întâmplă atunci când instanța dorește să ia interogatoriul acestora sau, pur și simplu, să ia act de poziția lor procesuală.
La fel de diferită e și situația unui martor care refuză să se prezinte la proces, deși a fost citat. În cazul său, sancțiunile pot fi:
– citarea cu mandat de aducere (martorul va fi luat de la domiciliul său de către jandarmi);
– amendarea cu o suma cuprinsa intre 50 lei si 700 lei.
223 Comments