Ce se întâmplă dacă ești chemat la un proces și nu te prezinți?

Ce se întâmplă dacă ești chemat la un proces și nu te prezinți?
Situația e diferită în funcție de calitatea părții (reclamant, pârât sau martor) ori de obiectul cauzei.
 
În principiu, legea spune că o cauză poate fi judecată și în lipsa părților. Altfel spus, judecătorul poate soluționa o cerere și fără prezența reclamantului ori a pârâtului. Condiția este ca cel puțin una dintre părți (reclamantul sau pârâtul) să fi solicitat în scris ca judecarea să aibă loc în lipsa părților. 
Dacă niciuna dintre părți nu a formulat această solicitare și nici nu s-a prezentat în fața judecătorului la termenul stabilit, cauza va fi suspendată.

Așadar, dacă ești pârât sau reclamant într-un dosar și nu te prezinti la termen, nu vei fi sancționat cu nimic dacă măcar o parte a cerut judecarea în lipsă.

Situația e mult mai diferită atunci când vorbim despre un divorț. În acest caz, reclamantul, adică cel care solicită divorțul, trebuie să fie prezent obligatoriu (altfel cererea se va respinge ca nesusținută), însă prezența pârâtului nu este obligatorie.

Există și situații când judecătorul insistă ca părțile să se prezinte personal la termen,  deși au solicitat soluționarea dosarului în lipsa lor. Acest lucru se întâmplă atunci când instanța dorește să ia interogatoriul acestora sau, pur și simplu, să ia act de poziția lor procesuală.

La fel de diferită e și situația unui martor care refuză să se prezinte la proces, deși a fost citat. În cazul său, sancțiunile pot fi:
– citarea cu mandat de aducere (martorul va fi luat de la domiciliul său de către jandarmi);
– amendarea cu o suma cuprinsa intre 50 lei si 700 lei. 
21

223 Comments

 1. Bună ziua,Eu Am facut o plãngere penalã pentru agresiune fisica si verbala. Numai ca am specificata ca pana pe data de 30 settembre eram in tara si pot sa ma prezint pentru audiere numai ca citatia de la postul de politie mia ajuns in data de 02/11/2019.Eu nu mai sunt in tara pentru ca lucrand ci contract de munca in strainatate trebuia sa ma prezint la postul de lucru.Ce sfat imi dati in privire la citatie tinand cont ca Eu nu pot merge in tara

  1. Buna ziua,

   În astfel de situații, puteți să luați legătura cu polițistul care se ocupă de dosar. În principiu, pe citațiile pe care le primiți, este indicat și nr. polițistului.

   Odată ce ați luat legătura cu el, puteți stabili împreună orice altă dată pentru audiere.

   Mult succes!

   1. Bună ziua am un dosar penal pentru co ducere fără permis circa 100 m ce se poate întâmpla dacă nu ma pot prezenta l proces

    1. Buna ziua,

     Fiind un dosar penal, in caz de neprezentare, judecatorul se afla in imposibilitate de a va da o pedeapsa cu suspendare/amanare pentru ca este necesar sa va exprimati acordul cu privire la prestarea unei munci neremunerate in folosul comunitatii.
     In lipsa acestui acord, judecatorul este nevoit sa pronunte o pedeapsa cu executare.

     In situatia in care, din motive obiective, nu va puteti prezenta, puteti trimite in scris la dosar ca va exprimati acordul de a presta munca neremunerata in folosul comunitatii.

     In cauzele penale, in principiu, este recomandat ca inculpatii sa fie prezenti si sa isi exprime pozitia procesuala. Asta pentru ca, daca aceștia recunosc faptele, pot beneficia de o reducere a limitelor de pedeapsa cu 1/3 in cazul pedepsei inchisorii si cu 1/4 in cazul pedepsei amenzii.

     Mult succes!

     1. Buna dimineata! Am fost implicată intr.un accident rutier,am lovit o mașină și am făcut amiabilă, păgubitul și.a facut masina prin casco si firma de asigurare nu i.a plătit paguba și i.a dat în judecată. Acum eu sunt citată ca intervient in proces ! Ce se întâmplă dacă nu ma prezint ?

     2. Bună ziua!
      Nu se întâmplă nimic. Citarea dvs. e doar o formalitate prevăzută de Legea nr. 132/2017.

     3. Bună ziua și scuzați deranjul sper sa îmi răspundă cineva.,scrie ceva de genul , Constată suspendarea de drept a cauzei, intervenită in temeiul art. 43 alin. 2 din . Fond ! Scrie și parat , sunt plecat pe o perioada din municipiu dacă nu ma prezint ce se poate întâmpla ? Se va Închide fără mine ? Risc ceva .. va mulțumesc

     4. Bună ziua,

      Nu mai aveți de ce să vă prezentați, din câte îmi scrieți. Nici articolul pe care l-ati indicat (43 alin. 2 nu e cel corect).

      Pe de alta parte, informatiile pe care mi le-ati furnizat sunt mult prea puține ca să vă transmit un răspuns clar și complet, însă, ceea ce trebuie să știți este că, atunci când un dosar se suspendă, în el nu se va mai lucra nimic, nu se vor da termene de judecată, ci va sta pe loc o perioadă determinată, în funcție de cauza care a determinat suspendarea.

      Pentru mai multe informații, vă rog să mă contactați telefonic 0770 197 401!

     5. Sont plecat din tara si nu pot sa ma prezint la tribunal ce se intimpla

     6. Bună ziua,

      Puteți lua legătura cu un avocat care să vă reprezinte și să meargă la tribunal în locul dvs.

      Ma puteți contacta la numărul 0770 197 401.

     7. Bună, ziua sunt în proces cu încă actuala soție, și martorul pe care l-am pus la proces nu vrea să se mai prezinte ce șanse am sa pierd procesul?

     8. Cereti instantei sa il citeze cu mentiunea sanctionarii cu amenda judiciara in caz de neprezentare sau cu mandat de aducere.

     9. Bună ziua am și eu un dosar ..am condus fără permis și nu mam prezentat ..am fost chemat de 3 ori și nu mam prezentat și acum luna care vine dunt din nou chemat ce se pote intpla dacă nu ma prezint

     10. Bună ziua,
      Fiind dosar penal, în situația în care nu vă prezentați pentru a vă da acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, instanța nu are posibilitatea de a dispune o pedeapsă cu suspendare. Asta înseamnă că automat veți primi o pedeapsă cu executare.
      Pentru o astfel de faptă, limitele de pedeapsă sunt între 1 și 5 ani.

      Cu alte cuvinte, dacă vă prezentați, aveți șanse să scăpați ușor printr-o pedeapsă cu suspendare (dacă îndepliniți condițiile), iar, dacă nu vă prezentați, riscați închisoare.

   2. Bună ziua!
    Eu am proces pentru ca am furat 2 picsuri
    Și nu am nici 14 ani… Dacă nu ma prezint ce se întâmplă?

    1. Minorii sub 14 ani nu răspund penal.

     1. Dacă nu am mai avut nici un dosar penal și mam batut cu un om și îmi face dosar penal ce pot pati ?

     2. Bună ziua,

      În funcție de cât de grave sunt leziunile suferite și de încadrarea juridică pe care organul de urmărire penală o stabilește faptei pe care ați săvârșit-o, pot să vă spun care sunt limitele de pedeapsă.

      În principiu, în funcție de încadrare, poate fi o amendă penală sau o condamnare la pedeapsa închisorii cu suspendare. Mai sunt și alte variante: renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, însă ele pot fi dispuse doar în anumite cazuri și doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

   3. bună seara, am fost pus martor la o “bătaie” de la mine din cartier, as dori si eu daca se ajunge in instanța si primesc citație acasă si nu ma prezint, ca nu vreau sa ma prezint din start, ce mi se poate întâmpla mai exact, mulțumesc, țin sa menționez ca am fost la politie si am dat o declarație, dar in instanța nu vreau sa ma prezint sub nici o formă !

    1. Buna ziua,

     Dacă refuzați să vă prezentați în calitate de martor, instanța poate să vă citeze cu mandat (adică organele de poliție vă vor ridica de acasă) sau să vă amendeze. Sau ambele.

   4. Buna seara,am o problema,sotul meu a pus actelele de divort cu un minor,si acum mi-a venit citatie sa ma prezint la tribunal la Bucuresti,specific Ca eu lucrez in strainatate si minorul are varsta de 10 ani si locuieste cu parintii mei in Iasi domiciliu il are (minorul)de 9 ani e in cresterea parintilor mei,va rog frumos daca imi puteti da un raspuns,va multumesc!

    1. Care este intrebarea, ca sa pot oferi raspunsul? Daca locuiti in strainatate, un avocat va poate reprezenta la proces.

     1. Bună ziua ! Am fost citat ca martor fără permisiunea mea , primul proces care a avut loc nu m am prezentat .mi a venit citație pentru a-l doilea proces . Eu nu ma pot prezenta lucrez în afara și nu por ajunge. Pe motivul ca am un contract incheiat .va mulțumesc.

     2. Bună ziua,

      Faceți precizări în scris și trimiteți la dosar.

   5. Buna ziua daca cineva mă da în tribunal și nu merg se întâmplă ceva

    1. Dacă nu vă prezentați pentru a vă exprima punctul de vedere, instanța nu cunoaște poziția dvs. și poate pronunța o hotărâre care nu vă este favorabilă.

   6. Buna ziua, sotul meu a fost implicat intru accident in romania, iau trimis citatie sa depuna permisu, dar noi suntem in alta tara.
    E a doua citatie, ce se intampla daca nu se prezinta?

    1. Bună ziua,

     Nu cred ca ați primit citație. Cine a emis acest document?
     Ce fel de accident? Cu victime sau doar cu pagube materiale? Cine a fost vinovat?
     Mi-e greu să ofer răspunsuri clare în lipsa unor informații complete.

     1. Buna ziua, a fost un accident doar cu pagube materiale.
      Politistu a zis ca a fost de vina sotu.
      Nau facut amiabila si iau loat permisu pe loc, a platit un avocat si ia dat permisu inapoi pana i ajunge data de judecata sa depuna permisu.
      Ia ajuns niste scrisori ca trebuie sa se prezinte pe data x si nu a facuto ( mai scria ca ia vorbit urat la politist)
      Acum am platit un avocat sa se prezinte in locu lui
      Ce o sa se intample?

  2. Am și eu o întrebare sper să-mi rs cineva, o cunoscuta a furat un telefon în valoare de 2000 lei în 2017 nu sa prezentat la judecata cind a fost chemata în anul 2019 a venit și au luat-o de acasa iau făcut judecata și au închis-o pentru 4 ani ,se mai poate de făcut ceva..mulțumesc frumos

   1. Ar putea sa iasa mai devreme, dacă e cuminte. Liberare condiționată se numește.

    1. Buna ziua, am fost citata ca martor la un dosar si nu ma pot prezenta la judecata. Ce se intampla?

     1. Bună ziua,

      Puteți trimite în scris faptul că nu vă puteți prezenta, iar instanța va amâna procesul, urmând să vă prezentați la următorul termen.

      Dacă refuzați nejustificat să vă prezentați, puteți fi citată cu mandat de aducere și/sau amendată.

    2. Bună ziua !Am fost dat în judecată pentru un credit pe care nu lam putut achita.Acum sunt chemat îninstana.Ce se poate întâmpla dacă nu pot sa ajung?

     1. Bună ziua,

      Instanța se poate pronunța chiar și în lipsa dvs., însă veți fi în situația în care nu vă veți formula punctul de vedere. Cu toate acestea, îl puteți transmite în scris la dosar.

   2. Bună ziua sunt victima într-un Dosar de distrugere și loviri și alte violente și soția e martora prin rechizitoriu dar noi suntem de 3 ani în Italia și soția nu se poate prezenta deoarece suntem în Italia și avem copii mici ea a fost citata de 2 ori cu mandat de aducere și nu sa prezentat acum prin intermediul avocatei ni sa cerut adresa din Italia de unde locuim . Știți ce se poate întâmpla de pentru ce au nevoie de adresa din Italia?

    1. Bună ziua,

     Au nevoie de adresa din Italia ca să vă citeze. Încurajez prezența martorilor și participarea lor la actul de justiție pentru bunul demers al procesului.

  3. Buna ziua! Am cerut un ordin de protecție impotriva unei persoane cu care nu locuiesc. As vrea sa renunț la acest ordin. Ce ar trebui sa fac înainte de procesul deja stabilit , pentru a nu fi sancționată? Multumesc!

   1. Puteți să menționați în instanță că renunțați la judecată.

   2. Buna ziua , am o contestatie la executare formulata de mine care dupa cateva sedinte unde a fost amanata. Are termen peste doua saptamani , intre timp am ramas fara avocat si nu am mai reusit sa gasesc alt aparator care sa prea cauza , la data la care este termenul nu ma pot prezenta , pot sa fac o declaratie in scris care sa- mi argumenteze motivele contestatiei chiar daca nu ma prezint ? Sau este obligatoriu sa ma prezint?

    1. Bună ziua,

     Cred că s-a amânat pronunțarea soluției, nu judecarea cauzei, iar la pronunțare nu trebuie să fiți prezent.

 2. Bună ziua am fost chemat în instanță de catre rcs rds pentru neachitarea unui telefon luat de la ei în rate mentionez telefon u sa stricat era in garantie mau pus să plătesc 1000 lei eu nu am platit acum mau dat în judecată eu nu sant in Romania dacă nu mă prezit pe data de 11 noiembrie 2019 ce poate să mi se întâmple

  1. Buna ziua,

   Dacă nu v-ati prezentat în instanță și nici nu ați depus întâmpinare, înseamnă că nu v-ați apărat și nu v-ați exprimat punctul de vedere.

   Judecătorii pronunță hotărâri în baza a ce se află în dosarul lor, iar dacă din partea dvs. nu se află nimic la dosar, șansele să pierdeți acest proces sunt foarte mari.

   Cam asta poate să vi se întâmple.

   1. Buna ziua am făcut o cerere la tribunal pentru ami lua starea civila cu viitoarea mea soție ia având 17 ce se întâmplă dacă nu ne prezentăm la tribunal

    1. Bună ziua,

     Dacă insistați să vi se soluționeze cererea, vă recomand să vă prezentați.

     Dacă nu vă prezentați, instanței îi pot lipsi anumite informații, iar cererea se poate respinge.

     1. Bună seara,am primit o citatie de la tribunal de la firma de RIDICARE a gunoiului MENAJER,firma polaris,pt o factura neachitata.Mentionez ca nu am primit inainte nici o somatie sau avertizare ca ma dau in judecată. PUR SI SIMPLU AM UITAT DE FACTURA ACEEA,O SUMA MICA DE 90 DE LEI.in citație sunt chemat in calitate de intimat.Ce pot face daca ma prezint si achit si factura respectiva?

     2. Nu e nevoie sa primiti somatii inainte sa va dea cineva in judecata. Daca achitati factura, procesul se inchide.

   2. Bună ziua sunt din Bacău și a venit politia să mă prezint la judecătorie pentru ordin de protecție sunt plecat din țară ce se poate întâmpla dacă nu mă prezint?

    1. Nu am înțeles exact ce calitate aveți în acel ordin de protecție.

    2. Am primit doua citati ca martor de la un proces civil ,dar am fost pus de martor fara fara acordul meu …. ce se intampla daca nu merg nici la a doua citatie.?? Multumesc

     1. Bună ziua,

      Puteți fi citat cu mandat de aducere ori/și amendat.

   3. Că martor ți se poate întâmpla ceva?

    1. În caz că nu se prezintă martorul?

     Da. Poate fi citat cu mandat de aducere (adică organele de poliție vin la domiciliul martorului pentru a-l însoți la instanță) și/sau amendă judiciară.

   4. Buna ziua! Mi-a fost retinut permisul de conducere 90 de zile, pentru ca am fost surprins cu aparatul radar cu 102km/h in localitate. Problema este ca eu imi castig existenta ca fiind sofer de camion. Nu pot sa imi dau seama daca intradevar am avut 102km/h . Pe mine ma intereseaza mai mult care ar fi procedura ptr a lungi un astfel de proces ( minim 8 luni) , pentru a putea lucra in continuare ca sofer de camion pe comunitate.

    1. Bună ziua,

     Procesul, în sine, oricum nu se soluționează atât de repede cum ne-am dori noi (mai puțin în cazuri ca ale dvs.), așa că, dacă veți pierde în primă instanță și veți promova apel, cu siguranță veți atinge 8 luni de judecată în total, dacă nu și mai bine.

     Un avocat vă poate ajuta să o lungiți și mai mult.

     Dacă doriți sprijin în acest demers, ne puteți contacta telefonic la numărul 0770 197 401.

  2. Sărut ‘ mâna doamna Lavina revin cu problema , dacă nu rezolv o sa va contactez , sa reformulat pe JustPortal , confiscare specială (art.315 lit. c NCPP) acum așa scrie , am fost prins cu un Sprey cu Pipier , de către Poliția Locală in urma cu 3 ani .! Și tot văd , ca ma reprogrameaza .. aștept răspunsul Dvs va mulțumesc foarte mult .!

   1. Bună ziua,

    Din câte îmi amintesc, prima dvs. problemă era legată de neachitarea unui telefon achiziționat de la RCS/RDS.

    Acum îmi sesizați o altă problemă, însă datele pe care mi le prezentați sunt insuficiente pentru a vă putea formula un răspuns.

    1. Sărut ‘ mâna doamna avocat , a fost domnul Dan cu Rcs /Rds nu eu 🙂 eu am fost cu problema” Bună ziua și scuzați deranjul sper sa îmi răspundă cineva.,scrie ceva de genul , Constată suspendarea de drept a cauzei, intervenită in temeiul art. 43 alin. 2 din . Fond ! Scrie și parat , sunt plecat pe o perioada din municipiu dacă nu ma prezint ce se poate întâmpla ? Se va Închide fără mine ? Risc ceva .. va mulțumesc “ am copiat întrebarea mea acum îmi spune ca reformulez din nou dau copy sa intalegeti Sărut ‘ mâna doamna Lavina revin cu problema , dacă nu rezolv o sa va contactez , sa reformulat pe JustPortal , confiscare specială (art.315 lit. c NCPP) acum așa scrie , am fost prins cu un Sprey cu Pipier , de către Poliția Locală in urma cu 3 ani .! Și tot văd , ca ma reprogrameaza .. aștept răspunsul Dvs va mulțumesc foarte mult .! va mulțumesc enorm !

     1. Datele pe care mi le prezentați sunt insuficiente pentru a vă formula un răspuns.

    2. Buna ziua ! Acum doua săptămâni am dat în judecata un om nevinovat. Fiind forțată de fostul meu soț sa dau acea persoana in judecata. Menționez ,că acea plângere ,e o minciună ,sunt numai minciuni ,că sa îl poată baga pe acel om la închisoare . Acum suntem audiați amândoi ,ce se întâmplă dacă nu mă prezint ,că nu am cum sa ajung la proces ? Va rog invatatima cum sa fac ,vreau să-mi retrag plângerea făcută în instanță ,cum fac ? Mulțumesc frumos !

     1. Nu înțeleg dacă ați făcut plângere penală la poliție sau cerere de chemare în judecată în instanță.

      Dacă ați făcut în instanță, puteți trimite în scris, sub semnătura, că renunțați la judecată.

   2. Sunt citată ca martor într-un proces civil dacă nu m-a duc ce se întâmpla?

    1. Citiți și celelalte răspunsuri pe care le-am dat în acest articol.

     Dacă nu vă prezentați, judecătorul poate da dispoziție să fiți adusă de jandarmi/polițiști sau vă poate chiar și amenda.

     Dacă aveți motive justificate pentru care nu vă puteți prezenta, trimiteți în scris la dosar.

    2. Buna ziua și mă scuzați că va deranjez,soțul meu a vrut o disputa cu tatăl meu și l-a lovit în legitimă apărare,soțului meu nu i-am venit nici o citație acasă să se prezinte la poliție sau la tribunal,țin să menționez că noi avem adresa la părinții mei,a primit doar o amenda de 500 lei pentru calomnii și injurii,așa au specificat in declarație,astăzi am primit o înștiințare cum că trebuia să se prezinte la tribunal in cauză ce formează obiectul dosarului penal,puteți va rog din suflet să-mi spuneți ce se va întâmpla,adică are dosar penal că nu înțeleg

     1. Am nevoie de mai multe informații ca să vă pot ajuta. Mă puteți contacta la numărul de telefon 0770197401

   3. Sarutmana doamna Lavinia,
    Sotia mea a fost citata ca martor de către Pol la o depasire neregulamentara făcută de către un participant la trafic dupa 1 an și 3 luni. Menționez ca nu s-a cerut sa semneze ca martor și am primit citația în baza nr de înmatriculare nu ca am semnat PV. În perioada aceea era gravida în luna 6 iar acum când este citata în instanta copilul are sub 1 an și este dependent de san și de ea pe lângă mai este și perioada cu Sar cov 2 iar dacă merge cu copilu în sala de judecata nu putem sa ii asiguram nici un fel de protecție nu putem pune la un copil de 11 luni masca . Ce este de făcut?

    1. Dacă soția a fost citată ca martor, îi recomand să se prezinte, altfel riscă să fie adusă cu mandat (adică însoțită de poliție) ori să fie amendată.

     Nu se întâmplă nimic dacă stă copilul o oră-dou cu altcineva, până termină mama lui cu dosarul de la instanță, iar mama va purta mască și se va dezinfecta. Nu are niciun motiv justificat pentru care să nu se prezinte ca martor.

    2. Buna ziua! Acum 9 ani am fost operata, iar ulterior medicul care a efectuat operatia a fost retinut pentru luare de mita (faimosul caz al doctorilor de la Spitalul de Arsi care au fost arestati pe banda rulanta). Am fost audiata la DIICOT in 2014 atat eu cat si celalalte persoane gasite in registru (sute la numar), am primit instiintare in 2014 ca s-a incheiat procesul si acum 8 ani mai tarziu sunt din nou citata ca martor in acelasi proces (evident ca nu mai imi amintesc aproape nimic). Nu mai locuiesc in Romania din 2015, ce sa fac sa nu mai primesc astfel de citatii pe viitor? S-a intamplat sa fiu in tara cand am primit citatia pentru ca am avut un deces in familie, o sa merg la proces, dar apoi chiar nu vreau sa mai fiu chemata si nici sa ma tot trezesc cu amenzi acasa la parintii mei. Multumesc!

     1. Bună ziua,

      Dacă sunteți parte în proces, e normal să primiți citație.

  3. Buna seara daca am fost citat ca martor într-un proces si nu ma pot prezenta ce se poate intampla.

   1. Bună ziua,

    Dacă nu vă prezentați, judecătorul vă va cita cu mandat de aducere, adică vor veni forțele de ordine să vă aducă la proces.

    De asemenea, judecătorul ar putea să vă amendeze.

    1. Bună sint Doru. am o intrebare dacă imi poate raspunde cineva .Obiectul dosarului fraudă informatică (art.249NCP)cu aplic.art.35alin.1 cod penal .am primit a 3 ci tatie la care nu mam prezentat .ce se intampla daca nu ma prezint deloc

     1. Fiind un dosar penal, recomand să vă prezentați. Aveți dreptul să nu dați declarații sau puteți da declarații și să recunoașteți fapta (dacă e cazul), putând beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsa.

  4. Bună?
   Am avut o bătaie în stradă..
   Agresorul nu am fost eu,el a sărit cun cuțit la mine şi avea cît pe ce sămă taie,apoi eu apărîndumă eam aplicat o lovitură în regiunea celistului şi îi lam rupt,după asta a venit polițiea la luat ambulanța.!
   Cuțitul îi lam dat lor la poliție..
   Am fost audieați o dată de două ori eu neam luat avocat el şea luat avocat..
   El mai are vreo 2 dosare penale,şi cînd a văzut că osăl închidă şia luat avocat..
   Şi deamu trebuiea săne cheme la sud..
   Acuma a trecut vreo 2 luni nimic nu nea mai anunțat..
   Eu am plecat peste hotare,puteți sămi spuneți cum osă meargă treaba mai departe?

   1. Nu stiu in ce calitate ati fost audiat si dvs., deci, prea multe informatii nu va pot oferi. Dar, daca aveti avocat, il puteti intreba in ce stadiu se afla dosarul si daca a fost trimis in instanta.

 3. Bună ziua, am făcut contestație la o amendă de circulație, am avut deja doua înfățișări și avem un nou termen de judecata pe 20.02.2020. Ce se întâmplă da eu în calitate de petent nu ma pot prezenta?
  Se poate judeca în lipsa mea?
  Mulțumesc.

  1. Se poate judeca și în lipsa dvs. dacă ați cerut acest lucru sau, dacă nu ați cerut dvs., a solicitat partea adversă.

   Dacă nici dvs. și nici partea adversă nu a solicitat judecarea în lipsă, iar niciuna dintre părți nu se prezintă, judecătorul suspendă judecarea cauzei.

 4. Bună ziua, am făcut contestație la o amendă rutiera, am avut deja două înfățișări la proces și un nou termen de judecata pe data de 20.02.2020.Ce se întâmplă dacă nu ma pot prezenta la proces?
  Se judeca în lipsa mea?
  Mulțumesc.

  1. Buna ziua,

   Se poate judeca si in lipsa dvs. Asigurati-va ca ati trimis la dosarul cauzei o cerere prin care solicitati judecarea cauzei in lipsa partilor legal citate deoarece, daca nici partea cealalta nu a solicitat acest lucru, judecata se poate suspenda.
   In principiu, o eventuală suspendare a judecății vă profită, dat fiind faptul că e o contestație la o amendă, însă, trebuie ulterior să cereti reluarea judecatii, inainte de a expira un termen de 6 luni de la suspendare. Daca trec 6 luni de la suspendare, procesul se perima.

   Succes!

  2. Buna ziua mergeam cu masina la Bucuresti si la Dumbraveni am fost oprit de cate in echipaj de politie care mia adus la cunostinta ca ma loat cu aparatu radar cu 127km h si mia loat permisu pe 3 luni am depus plangere in potriva dl politai si am fost chemat prima data si nu mam prezentat si acum sunt chemat pentru a 2a oara daca nu pot ajunge ce se poate intampla va multumesc anticipat⁹

   1. Buna ziua,

    Dacă nu vă prezentați în instanță, nu aveți posibilitatea de a vă apăra și de a vă exprima punctul de vedere, dar acest lucru nu împiedică judecata și finalizarea procesului.

    De asemenea, dacă nu ați solicitat judecarea cauzei în lipsă nici dvs., nici partea adversă, judecătorul poate suspenda procesul.

 5. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati, prietenul meu trebuie sa fie judecat pt un accident de masina care nu s a soldat cu victime decat el insusi in care era baut, si in ianuarie ar trebui sa se prezinte la un proces, nu poate ajunge, ce se poate intampla, ce ar putea pati daca nu ajunge la proces?

  1. Bună seara,

   Îl poate reprezenta un avocat care să îi spună judecătorului că nu se poate prezenta la acel termen. Totuși, măcar o dată ar fi indiat să se prezinte pentru a-și exprima punctul de vedere și pentru a declara că este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității (altfel nu poate beneficia de o eventuală amânare a aplicării pedepsei sau o condamnare cu suspendare). Dacă, totuși, chiar nu se poate prezenta la niciun termen, poate depune la dosar și o declarație scrisă prin care menționează ca este de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.

   Fiind un dosar penal, ideal ar fi ca inculpatul să se prezinte.

 6. Buna ziua,ce trebuie sa faca fica mea daca nu se prezinta la tribunal in calitate de reclamant sau martor,deoarece trebuie sa sustina un examen la facultate ?Mentionez ca i s-a furat portofelul din cutia de bagaje de mana la un supermarchet cu sistemul de siguranta defect,a depus declaratie la politie iar acum dupa aproape 7 luni este chemata in instanta. De ce ? Si pagubit si tarat prin tribunal ?

  Cu deosebit respect,multumesc

  1. Martor sau reclamant?
   Daca e martor si nu se prezinta, judecatorul poate trimite mandat de aducere – adica vor veni jandarmii să o ia în ziua procesului. Poate risca chiar și o amendă.
   Dar dacă trimiteți la dosar o adresă cu dovadă de la facultate că în ziua respectivă fiica dvs. susține un examen, judecătorul poate amâna cauza la o altă dată.
   Din câte înțeles, fiica dvs. nu e nici martor, nici reclamant, ci, poate, persoană vătămată. În acest caz, lipsa ei nu are nicio consecință gravă, însă, dacă judecătorul insistă să fie prezentă la termen și să i se ia o declarație, așa cum am spus anterior, poate emite mandat de aducere.

   Totuși, vă sfătuiesc să trimiteți o cerere la dosar prin care să arătați că fiica dvs. susține un examen în ziua respectivă.

   Mult succes!

 7. buna ziua am o datorie la rom Telekom și nu am platit și acm mau dat În judecată ce se poate Întâmpla dc nu mă prezint mulțumesc

  1. Buna ziua,

   Dacă nu vă prezentați în instanță, nu aveți posibilitatea de a vă apăra și de a vă exprima punctul de vedere, dar acest lucru nu împiedică judecata și finalizarea procesului.

 8. Bună ziua ,eu sunt divortata de 5 ani am un apartament cumparat in rate cu fostul soț el sa recasatorit ,dar ma mat in judecată ca eu să-i platesc jumate din rata stabilită la apartament divorțul a fost facut plus partajul …daca eu nu ma prezint in instanță ce mi se poate întîmpla? Multumesc frumos

  1. Buna ziua,

   Dacă nu vă prezentați în instanță, nu aveți posibilitatea de a vă apăra și de a vă exprima punctul de vedere, dar acest lucru nu împiedică judecata și finalizarea procesului.

  2. Buna ziua, daca se poate o informatie ca sunt tare speriat de situatie, am imprumutat o masina unei persoane, persoana respectiva a facut accident din vina ei si au mers la politie unde au constatat ca asigurarea este falsa, asigurarea a fost facuta la un domn dupa internet am gasit un numar am sunat si dansul a facut asigurarea, eu acum din nefericire nu mai pot da de dansul si nu am nici un indiciu cum pot da de el am doar un numar de telefon care este inchis,nu am mesaje cu dansul sau un indiciu cum as putea da de el, nu am primit chitanta nimic pe asigurare, din pacate eu nu am stiut ca este falsa si arata ca o asigurare adevarata, ce risc daca politia nu poate da de el?

   1. Faceti o plangere penala pentru fals, iar politia sa faca cercetari. In principiu, daca nu ati stiut ca e falsa, nu aveti ce risca. Ca sa fiti invinovatit de ceva, ar trebui ca politia sa dovedeasca faptul ca dvs. cunosteati si este falsa asigurarea.

 9. Bună ziua sunt chemata ca martor un cod penal 210 ce se întâmplă dacă nu ma prezint

  1. Bună ziua,

   Dacă nu vă prezentați, s-ar putea să vină să vă ia jandarmii la proces.

   O altă variantă ar mai fi să primiți o amendă. Depinde. În practică, martorii care nu se prezintă, sunt aduși cu mandat de aducere, adică vin organele de poliție/jandarmii și vă iau ei la proces.

   1. Buna ziua, in cazul dispunerii judecatorului de a cita o persoana ca martor intr-un proces de contestatare a unei amenzi contraventionale, insa aceasta persoana este plecata din tara si nu se poate prezenta, ce se poate intampla?

    1. Judecatorul va emite mandat de aducere si, probabil, va amenda martorul.

     Pentru a evita aceste imprejurari, cel care a propus martorul sau, chiar martorul insusi, poate depune la dosarul cauzei o cerere prin care mentioneaza ca nu se poate prezenta sau solicita o anumita dată la care să se poată prezenta.

 10. Bună seara. Sunt chemat la tribunal în calitate de intimat pentru renunțarea la urmărire penala. Ce se întâmplă dacă nu ma pot prezenta la proces?
  Va mulțumesc!

  1. Bună ziua,

   În principiu, se poate soluționa și fără prezența dvs., însă indicat ar fi să vă prezentați, fiind vorba de un dosar penal.

   Puteți solicita ca judecata să aibă loc în lipsa dvs. sau puteți apela la serviciile unui avocat să vă reprezinte.

   1. Este posibil sa se amâne pentru o alta data, dacă sun și spun ca nu pot ajunge?

    1. Trebuie să trimiteți în scris, prin e-mail sau fax, la dosarul respectiv.

     Nu funcționeaza asta, cu sunatul.

     Sau puteți contacta un avocat să vă reprezinte!

 11. Bună seara!
  Am o întrebare..
  Am depus actele de divorț în aprilie 2019 iar acum în ianuarie este al doilea termen de judecata..
  Paratul încă nu s a prezentat și nici nu se v a prezenta în acest caz cât mai durează pana se v a termina divorțul?
  Va mulțumesc!

  1. Bună ziua,

   Nu am de unde să știu cât mai durează pentru că nu vă știu dosarul. Nu știu nici ce probe administrați, nici cauzele amânării.

   Pot sa vă spun doar că lipsa pârâtului nu împiedică finalizarea procesului.

   Mult succes!

 12. Buna ziua,
  Am fost chemat pentru o amendă luata in germania de radar fix si nu ma pot prezenta la proces suma este de 113 euro ce se poate intampla daca nu ma prezit nici a doua oară citat?!!

  1. În principiu, instanța va emite mandat de aducere pentru dvs.

   Dacă organele de poliție nu vă găsesc la domiciliu, procesul se judecă în lipsa dvs.

   1. Bună seara. Soțul meu ia dat 2 alme unei vecine. Ea a scos certificat. Asta sa întâmplat acum 4 luni. A zis ca la dat în judecata. Când pot sa primesc citație.

    1. Bună ziua,

     Cel mai probabil i-a făcut o plângere penală pentru lovire sau alte violențe.
     Nu aș putea să vă răspund când va fi chemat soțul dvs. pentru audieri la poliție deoarece nu există un termen anume. Puteți primi citatia maine, peste o saptamana, o lună sau poate chiar mai multe luni.

     1. Buna ziua va rog ajutatima cu un sfat ce sa fac..am fost chemata ca martor într-un dosar penal..in urma cu doi ma chemat la poliție pentru declarație ma intrebat de respectivu inculpat daca stiu ce face cu ce se ocupa..am spus ca nu cunosc nimic doar ca lam vazut din vedere acum am primit citatie sa ma prezint la tribunal,problema este ca judecata are loc la Craiova iar eu sunt din Bacau si am si un copil de 1 jumate nu am cu cine sal las daca nu ma prezint ce mi se poate întâmpla??

     2. Bună ziua,

      În calitate de martor, aveți obligația de a vă prezenta. În caz contrar, judecătorul va dispune citarea dvs. cu mandat de aducere (vor veni cei de la jandarmerie să vă conducă la instanță) sau vă poate chiar și amenda.

 13. Buna ziua! Sunt sofer pe microbuz si am fost sanctionat in trafic pentru ca aveam mai multe persoane decar era limita legala. Am platit amenda, dar am si contestat procesul verbal, invocand ca, din trei microbuze de la firme diferite, doar eu am fost oprit. Mai mult, am cerut si imagini de la camerele de filmat ale Primarie, care sa dovedeasca ca nici un alt microbuz nu a fost oprit. Am fost citat sa merg sa precizez daca eu sunt persoana care a solicitat imaginile, citatie pe care nu am onorat-o. Si aceasta pentru ca sunt plecat din tara, angajandu-ma la o firma de transport din Belgia. Intre timp, am depus si o cerere prin care renunt la proces. Totusi, am observat ca la termenul fixat, la care nu m-am prezentat, nu s-a tinut cont de cerere fiind fixat un nou termen in aprilie. Ce se poate intampla daca nu ma pot prezenta, fiind la lucru in Belgia? Multumesc!

  1. Bună ziua,

   1. Faptul că pe dvs. v-a oprit în trafic, iar pe alții nu, nu este un argument care să conducă la anularea acestui proces-verbal. Ceea ce trebuia să aratați și să dovediți era că nu ați săvârșit fapta pentru care ați fost sancționat, neavând nicio relevanță împrejurarea că alții nu au fost opriți în trafic. Mai bine că ați renunțat, pentru că nu ați conceput corect această contestație.
   2. În perioada aceasta, sunt proteste la instanță și se dau termene de judecată fără să se soluționeze ceva, nici măcar o renunțare la judecată. Un alt motiv pentru care este posibil să se fi amânat este pentru a lua și acordul IPJ-ului cu privire la renunțarea dvs.
   3. Nu se întâmplă nimic dacă nu vă prezentați. Judecătorul va lua act de renunțarea dvs. (dacă ați depus-o în dosarul care trebuie) și va închide procesul.

   1. Buna seara,
    Dacă se poate sa îmi răspundeți și mie…
    Anul trecut un vecin mi-a atins mașina, am coborât am făcut poze la mașina mea și la mașina lui iar după aceea am sunat la usa dansului. Acesta a început cu scandal și sa vorbească foarte urat când am coborât la mașini iar eu am sunat la 112 pentru ca începuse cu amenințări. La telefon mi-au spus sa aplanez situația și sa ma prezint a 2 a zi la poliție sa depun declarație pentru accident. Am făcut așa cum au spus, acesta a fost sancționat și probabil a rămas fără permis.
    Acum după 7 8 luni am primit citație acasă sa ma prezint ca intervenient in proces cu dansul. Presupun ca a dat in judecată poliția ca a rămas fără permis nu știu exact ce ar putea fi… Eu sunt in voiaj momentan și nu ma pot prezenta. Ce ar trebui sa fac? Ar trebui sa vorbesc cu un avocat ? Care sunt variantele mele cele mai bune din toate punctele de vedere? Mulțumesc frumos, numai bine!

    1. Da, cu siguranță a dat în judecată poliția, iar dvs. sunteți intervenient pt că așa prevede OUG nr. 195/2002.

     Ar fi bine să fiți reprezentat și dvs de către un avocat pentru a participa la aflarea adevărului în cauză pentru că el contestă situația de fapt în baza căreia a fost sancționat.

     Prezența dvs. nu este obligatorie, dar, repet, ar fi bine să vă exprimați punctul de vedere cu privire la cele întâmplate.

     Dacă considerați că ar fi bine să meargă un avocat în locul dvs., mă puteți contacta la numărul 0770 197 401.

 14. Bună seara, dacă am un proces penal în Germania și nu mă pot prezenta, din lipsa banilor și nici nu am cum să anunț, ce mi se poate întâmpla? Astăzi am primit prin poștă o citație. Mulțumesc!

  1. Bună ziua,

   Nu cunosc legislația din Germania. Fiind proces penal, eu vă recomand să vă prezentați.

   1. Buna ziua sotul meu are deschis un dosar penal pentru huliganism . De doi ani nu este in Moldova si tot am aminat judecata. Este posibil ca la judecata sotul sa nu fie prezent ?

    1. Bună ziua,

     În România nu există infracțiunea de huliganism. Înțeleg, totuși, că procesul este în Republica Moldova. Contactați un avocat din țara dvs.

  2. Buna ziua sunt chemat că inculpat la tribunal pentru judecare și lucrez in alt județ nu mă pot prezenta e caz penal ….ce mi-ar poate întâmpla? Mulțumesc frumos o zi bună

   1. Puteti să angajați un avocat care să vă reprezinte, dacă nu reușiti să ajungeți la proces.

 15. Buna ziua!
  Am un chirias care nu a achitat de 6 luni. Am semnat un contract inaintea inchirierii, dar urmeaza sa plec din tara. Un avocat m-ar putea reprezenta daca e vorba de o plangere cu pretentii? Multumesc anticipat.

  1. Bună ziua.

   Sigur că da!

   Mă puteți suna la numărul 0770 197 401 și putem încerca, în prealabil, și o modalitate de soluționare pe cale amiabilă a litigiului.

 16. Buna ziua, am și eu O nelămurire , sunt chemat ca martor într-un dosar penal de mai bine de un an.. și eu nu ma pot prezenta deoarece îmi desfasor activitatea in afara țării.. si mia sa dat doua termene la rând amenzi de 5.000 de lei.. ținând cont ca am justificat de ce nu ma pot prezenta.. întrebarea mea este: câte amenzi îmi mai poate da?10,20..?? Va mulțumesc!

  1. Bună ziua,

   1. Nu este suficient doar să anunțați că nu vă prezentați, trebuie să faceți și dovada imposibilității de prezentare;
   2. Amenda judiciară pentru lipsa nejustificată a martorului este de la 250 lei la 5000 lei, iar dvs. vi s-a aplicat maximul amenzii. Aveati posibilitatea să formulati cerere de anulare sau de reducere a amenzii in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii judecatorului prin care v-a amendat;
   3. Poate cererea dvs. nu a ajuns la dosarul cauzei. Verificați dacă ati indicat corect numarul de dosar, sunati si la arhiva instantei si intrebati dacă au primit comunicările dvs. O altă variantă ar fi că judecătorului nu i se pare justificat acest motiv, dvs. avand posibilitatea de a vă lua concediu câteva zile pentru a veni în țară și a fi audiat. Cheltuielile pe care le veți suporta și/sau de care veți fi lipsit, vă vor fi acoperite la cerere;
   4. Nu există o limită maximă de aplicare a amenzii. Câte termene de judecată la care se constată că lipsiți nejustificat există, atâtea amenzi vi se pot aplica.

 17. Buna seara am fost oprit în trafic cu permis de conducere fals si mia facut dosar penal sunt bagat cu fals uz de fals sub semnatura privata daca ati putea sami spuneti la ce ma pot astepta va multumesc…

  1. Nu pot face o apreciere asupra felului pedepsei sau a modalitatii ei de executare la care sa va asteptati, in conditiile in care nu cunosc istoricul dvs. si nici detalii cu privire la modul in care ati savarsit fapta. Ma puteti contacta telefonic la numarul 0770 197 401 pentru lamuriri!

 18. Buna ziua am o licitație la tribunal in calitate de parte vătămata eu am semnat o cerere ca renunț la proces in urma cu 5 ani dar am primit citatie acum ce se intampla daca nu ma prezint?

  1. Bună ziua,

   Aveți o citație. Nu se întâmplă nimic dacă nu vă prezentați, însă, dacă judecătorul insistă ca dvs. să dați o declarație în fața lui, vă poate cita cu mandat de aducere, adică veți fi adusă cu forța la instanță.

   Vă sfătuiesc să vă prezentați o dată (sau să împuterniciți un avocat în acest sens), și, după ce vă veți exprima punctul de vedere, să-i solicitați judecătorului să soluționeze pricina în lipsa dvs.

   Pentru mai multe informații, mă puteți suna la numărul de telefon 0770 197 401.

 19. Bună ziua. Vă rog frumos să-mi spuneți ce ar trebui să fac. În 2019 am fost bătută pe strada de un individ cu care am avut o relație. L – am reclamat la poliție, iar el a continuat să mă agreseze. De fiecare dată îl reclamam. Poliția nu a făcut nimic. O perioadă bună s-au liniștit treburile și anul acesta polițistul care avea dosarul cu plângerile m-a chemat la poliție încercând cumva să mă convingă să-mi retrag plângerile. EU am refuzat.La ceva timp, acest individ iar a vrut să mă bată. Eu am sunat la politia locala și am spus. Polițiștii mi-au zis să stau în casă pentru binele meu. Ulterior am aflat că acest om care m-a agresat a dus niște martori la poliție să declare anumite chestii. Dosarul cică s-a dat la procuratura. Ce urmează? Dacă nu mă prezint ce se întâmplă? Omul are influenta mare asupra polițiștilor, am uitat sa specific.

  1. Bună ziua,

   1. Dacă ați fost agresată fizic și/sau verbal de către fostul dvs. concubin, puteți cere ordin de protecție împotriva lui plus plângere penală; Atitudinea polițistilor este revoltătoare, ei având obligația să emită un ordin de protecție provizoriu la acel moment.
   2. ”Anumite chestii”? Să vă prezentați în legătură cu ce? Îmi e greu să vă ofer răspunsuri clare în lipsa unor informații concrete.

 20. Buna ziua, la inceputul lunii septembrie, am lovit pe cineva(lovituri minore tras de par si doua palme) deci nu este certificat medico-legal. Acum domnisoara pretinde sa ma de-a in judecata, Eu inca nu am primit nici o citatie. Ce se poate intampla daca nu ma prezint? Mentionez ca sunt si insarcinata , eram si la momentul respectiv, doar ca nu stiam

  1. Bună ziua,

   Împotriva dvs. se poate întocmi dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”lovire sau alte violențe”.

   Vă recomand să vă prezentați în situația în care veți fi chemată la audieri, iar dacă nu vă puteți prezenta din motive obiective, să înștiințați organele de cercetare.

 21. Buna ziua! Am primit o amenda nejustificata (abuz din partea celui care a aplicat-o, eu aveam toate documentele necesare completate) pe perioada starii de urgenta, prin martie 2020. Nu am platit nimic, in schimb am facut contestatie si am un proces deschis. Am primit termen cand trebuie sa ma prezint. Cealalta parte a mentionat ca se poate judeca in lipsa. Este vreo problema daca nu ma prezint? Mentionez ca este in alt judet decat cel in care locuiesc si imi este mai greu sa ma deplasez. Multumesc!

  1. Nu este o problemă atâta vreme cât v-ați expus punctul de vedere în scris cu privire la admiterea contestatiei și l-ati trimis la instanta.

 22. Buna ziua,

  Sunt parte vatamata (civila) intr-un caz. Am primit citatie pentru prezentarea la proces, insa, din motive de securitate nu am dorit sa fiu prezenta. Am trimis mail catre grefier inainte in care i-am precizat ca nu voi fi prezenta, insa nu mi s-a raspuns. Pe site-ul judecatoriei apare ca s-a amanat cauza in vederea reluarii procedurii de citare cu partile civila fara termen in cunostin?a, prin intermediul organelor de politie.

  Imi puteti spune, va rog, ce inseamna acest lucru si daca sunt obligata sa particip la proces?

  Multumesc

  1. Nu veti primi niciodata raspuns la astfel de cereri pe care le transmiteti instantei.

   S-a amanat pentru a vă cita cu mandat, adică veți fi instiintata de politisti când vor veni la domiciliul dvs.

 23. Buna seara , am facut o contestație unei suspendări de permis .. Am depus contestația în județul unde aparțin eu .. însă contestația trebuia depusă în județul unde mi.a fost suspendat permisul .. am cerut o cerere de grefa de la judecătoria din judetul unde aparțin.. însă nu este valabilă.. cei din cadrul poliției rutiere din judetul care mi.a fost suspendat nu au vrut sa imi dea permisu precum ca trebuie o cerere de grefa de la județul de unde apartine suspendarea . intrebarea este :acum cum pot face sa primesc o cerere de grefa de la judecătoria județului unde mi.a fost suspendat permisul? Multumesc

  1. Situația dvs. pare să fi fost una urgentă, iar, răspunsurile pe care le dau pe acest site, nu întotdeauna ajung la timp la persoanele care mă solicită, de aceea recomand ca, în astfel de situații, să mă contactați telefonic la numărul postat pe pagină.

   Ca să vă răspund: polițistul care a refuzat să vă dea permisul pe motiv că nu ați introdus plângerea la instanța competentă nu a procedat corect, pentru că dumnealui nu poate stabili ce instanță este competentă, ci judecătorul stabilește acest lucru. Avea obligația să vă primească certificatul de grefă, chiar dacă era emis de o altă judecătorie, și să vă restituie permisul. Se intampla situatii de genul acesta, si eu am intampinat de multe ori, insa ceream de fiecare data să vorbesc cu superiorul, iar lucrurile se rezolvau.

   Oricum, judecătoria din judetul de unde apartineti va constata ca nu este competenta si va trimite din oficiu dosarul la judecatoria locului unde ati comis contraventia. Ca sa luati certificat de grefa de la o judecatorie, trebuie sa existe un dosar al dvs inregistrat acolo, iar la momentul la care mi-ati scris, nu exista niciun dosar la judecatoria locului unde v-a oprit, pentru ca dvs. ati introdus dosarul la judecatoria de domiciliu.

   Singura solutie era sa mai introduceti (daca mai erati in termen) o dată contestația la judecătoria competentă, adică acolo unde v-a oprit poliția, apoi să scoateti certificat de grefă si sa mergeti la politie sa obtineti permisul.

 24. Imi cer scuze de deranj as avea o intrebare către dumneavoastră si astept un raspuns concret si cu mare drag …in 2018 am fost oprit de de poliția de rutieră spre iasi fara permis in nainte sa ma urc si sa ma oprească dețin sa va spun ca conducea in nainte mea cu 5 minute prietenul meu sub influența alcoolului in naintea noastră ne ieșea un romb mare care intra si ieșea fel de fel de masini camioane tiruri eu de frica să nu se întâmplă cv să ne riscă viețile i-am zis să tragă pe dreaptă să conduc eu ca nu e în stare de vreo manevră si am iesit din romb in nainte după 150 de metri sa nu exagerez ma o prit politia de rutieră am tras pe dreapta si asteptam sa vin politisti la mașină ee prietenul meu a coborât din mașină și a fugit si am ramas eu ca faptas ok imi pun catusele ma duc la secție si imi deschid un dosar penal ok mi sa oferit tot atunci la iași un avocat din oficiu si nu prea am inteles bine doar ca am dat declarație cum si cand etc.. Si a semnat si avocatul caz in ichis ok in acel moment aveam vârsta de 17ani… după un an dau de permi in iau si dupa cam 3 luni imi vin acasa citați sa ma prezint la judecătoria ca au redeschis dosarul pentru niste investigatii mai bune am inteles cei din botoșani nu prea inteleg iasul a inchis acest dosar cei de la botoșani l-au redeschis cum e posibil asta si sunt plecat in țară străină si am contract de munca nu pot sa plc ..Si sunt chemat in judecata ce se intampla daca nu ma prezint in acest caz

  1. Ar fi indicat să vă prezentați sau măcar să vă angajați un avocat care să vă reprezinte.

 25. Buna ziua,baiatul meu este in calitate de parte civila intr-un dosar cu obiectul furt calificat ( a dat declaratie la politie fiinca i sa furat telefonul),a fost chemat in instanta sa isi ia prejudiciul ( valoarea telefonului) si a dat declaratie la notar fiindcă si la luat si nu mai are pretenții la nimic ,ia venit apoi la fosta adresa o înștiințare de la tribunal dar fosta proprietară a gasito tarziu in cutia postala si dupa 3 sau 4 săptămâni ia venit citatie acasa si pe 1 februarie trebuie iar sa se prezinte ,dar fiind prima zi de la locul de munca fiindcă si la schimbat nu stie ce sa faca sa se prezinte sau nu o sa il mai accepte la munca

  1. Bună ziua,

   Dacă în citație scrie că prezența lui este obligatorie, trebuie să se prezinte. A doua variantă este de a-și angaja un avocat care să îl reprezinte și să meargă la proces în locul fiului dvs.

   Pentru mai multe informații, mă puteți suna la numărul 0770 197 401.

 26. Buna ziua,
  În decembrie am făcut o reclamație privind o amenda pentru ca nu purtam masca si am cerut sa fie anulata si acum am primit citație ca trebuie sa ma prezint, ce se întâmplă daca nu o fac?

  1. Dacă nu vă prezentați, există 2 posibilități:

   1. Cea pe care i-am explicat-o în comentariu domnului Maniu;
   2. Dacă nu ați expus în scris toate motivele pentru care solicitati anularea amenzii, judecătorul nu va putea ști de ce solicitați acest lucru. De aceea, este bine să vă prezentați și să vă susțineți punctul de vedere.

   Dacă nu puteți să vă prezentați, puteți să trimiteți în scris toate argumentele pentru admiterea plângerii și să solicitați judecarea în lipsa dvs.

   Puteți, de asemenea, să apelați la serviciile unui avocat care să meargă în locul dvs. la proces.

   Pentru mai multe informații, mă puteți contacta la numărul 0770 197 401.

 27. Buna seara,

  Sunt implicat intr-un proces de partaj (cel de divort este finalizat), am primit o sentinta favorabila pe fond, dupa care sentinta a fost atacata de catre parata. La prima sedinta a apelului aceasta nu s-a prezentat. Voiam sa va intreb ce se intampla la urmatoarea sedinta, in cazul in care aceasta nu se prezinta si in ce conditii se poate judeca in lipsa. Va multumesc.

  1. Dacă nici dumneaei, nici dumneavoastră nu ați solicitat judecata în lipsă, dar dvs. vă prezentați, procesul se poate judeca și fără pârâta care a formulat apel.

   Dacă nici dumneaei, nici dumneavoastră nu ați solicitat judecata în lipsă, și nu vă prezentați niciunul, judecătorul poate suspenda procesul. Adică va rămâne în nelucrare timp de 6 luni, apoi se perimă, adică se închide, rămănând valabilă prima hotărâre.

 28. Buna seara! Îmi cer scuze pentru deranj. Prietenul meu a fost dat in judecată de Telekom pentru ne achitarea ultimelor facturi ale abonamentului telefonic in valoare de 1,700 de lei. Nu avem cum sa achitam suma din cauza ca amândoi am rămas fără un loc de munca. Îmi dau seama ca cei de la Telekom vor câștiga procesul, dar as vrea sa va întreb: ce risca el in situația aceasta? Poate păți ceva grav? Țin sa precizez ca ,in cazul unei executări silite, el nu are nimic pe numele lui. Sunt destul de îngrijorată… Va mulțumesc!

  1. De ce ,,vă dați seama că cei de la Telekom vor câștiga procesul”? Chiar dacă, în aparență, credeți că au dreptate, în esență, ei pot pierde procesul în anumite circumstanțe și dacă veți pregăti o apărare bună. De aceea e important să consultați un avocat chiar și atunci când credeți dvs. că nu aveți șanse.

   Revenind strict la întrebarea pe care mi-ați adresat-o: dacă Telekom câștigă procesul, prietenul dvs. va fi executat silit. Ce înseamnă asta? Că orice bun pe numele lui poate fi luat de executor, iar conturile pot fi blocat. Dacă nu are un loc de muncă acum, nu înseamnă că nu va avea niciodata, nu? Iar atunci când își va găsi un loc de muncă, o parte din salariu o va lua executorul pentru ca Telekom să își recupereze banii.

 29. Buna ziua ! Am avut o afacere mică cu spațiul închiriat! Am stat închid ee pandemie 3 luni plăti D chiria la zi după
  Pandemie prin Iunie 2020 am redeschis am mai stat 2 luni și nu am
  Mai făcut fata sa plătesc
  Chiria pentru ca am dat faliment! Acum propietarul ma dat in judecată ! Va rog sa ma sfătuiți ce pot face ca nu a vrut sa avemnico o discuție amiabila!

  1. Buna ziua,

   Ca să vă pot sfătui într-o manieră competentă, este necesar să analizez actele pe care le-ati primit de la judecătorie.

   Dacă doriți să vă sprijin în demersurile ce impun apărările în fața instanței, îmi puteți trimite actele la adresa de e-mail avocat@laviniastoean.ro sau ma puteti suna la numarul 0770 197 401.

 30. Bună ziua! Soțul are proces joi motivul fiind plangere contraventionala neacordare la trecerea pentru pietoni. Spunetimi va rog ce se întâmplă dacă el nu este în tara nu se poate prezenta și pierde procesul și nu preda timp de o luna permisul și al va preda după câteva luni când va veni în tara. Ce se va întâmpla atunci pentru ca nu la predat la termen. Va mulțumesc!

  1. În situații ce reclamă urgență, vă recomand să luați legătura direct cu un avocat prin intermediul telefonului, nu prin intermediul unei platforme unde răspundem în limita timpului disponibil.

   Iată că timpul nu mi-a permis să fiu atât de promptă în răspuns, din păcate.

   Dacă procesul se pierde în mod definitiv, iar contravenientul nu predă permisul în cel mult 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, acesta riscă să i se prelungească suspendarea dreptului de a conduce cu încă 30 de zile.

 31. Bună ziua! Soțul este plecat din tara și are joi proces motivul fiind plangere contraventionala (neacordare prioritate la trecerea de pietoni).Spuneți-mi va rog ce se întâmplă dacă nu se prezintă la proces și dacă pierde procesul ce se întâmplă dacă nu preda permisul timp de o luna și al va preda când va veni în tara după câteva luni. Ce se va întâmpla atunci? Va mulțumesc!

  1. Bună ziua,

   Dacă nu se poate prezenta, are posibilitatea de a-și angaja un avocat care va merge în locul soțului dvs. la proces, iar șansele de câștig pot crește semnificativ.

   Dacă procesul va fi pierdut, iar dumnealui nu predă permisul în cel mult 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, singura sancțiune ce intervine este prelungirea suspendării dreptului de a mai conduce cu încă 30 de zile. Adică, atunci când îl va preda, pe lângă perioada de suspendare stabilită prin pv, se vor mai adăuga încă 30 de zile.

   Totuși, dacă procesul se află acum în primă instanță și îl veți pierde, puteți face apel, ceea ce înseamnă că vă veți mai judeca o dată, iar hotărârea rămâne definitivă la data când se va pronunța soluția din apel.

 32. Bună ziua ,am fost pus ca și martor la o bătaie între doi copii ,unul de 16 și celălalt de 17 cazul a ajuns în instanță! Ce se întâmplă dacă nu pot ajunge la proces sau nu mă prezint ?

  1. Bună ziua,

   Anunțați instanța despre imposibilitatea dvs de prezentare.

   Judecătorul poate dispune amendarea dvs și/sau citarea cu mandat de aducere, adică pot veni organele de poliție să vă ia și să vă conducă la instanță.

 33. Buna ziua ,

  Am depus o contestație pentru o amenda ,am fost chemată in instanța dar nu m am prezentată . Ce se inaimpla mai departe sunt penalizata intr un fel ?
  Imi puteți spune , va rog !

  1. Bună ziua,

   Nu sunteți penalizată, însă poate instanța dorea și alte lămuriri ca să vă soluționeze cauza. Este interesul justițiabililor să se prezinte și să își susțină cauzele.

 34. Buna ziua! Am fost implicat intr-un accident rutier usor in decembrie 2020. Cel care nu mi-a acordat prioritate a parasit locul accidentului iar eu mi-am dus la politie. Ulterior i s-a suspendat dreptul de a conduce vehicule pe o perioada de 60 de zile si a fost sanctionat contraventional. Acum am primit o citatie la proces in calitate de intervenient,el atacand procesul verbal,dorind anularea acestuia.
  Intrebarea mea este,ce se intampla daca nu ma prezint la proces? Procesul este la Judecatoria Sinaia,iar eu sunt in Iasi. Nu am banii necesari pentru a-mi angaja un avocat.
  Va multumesc!

  1. Bună ziua,

   Nu veți fi sancționat dacă nu vă prezentați, dar, dacă pe citație se menționează ,,prezența obligatorie”, înseamnă că veți fi chemat pentru audiere și vă recomand să mergeți. Nu este obligatoriu să fiți însoțit de un avocat.

 35. Bună seara. Am și eu o întrebare și va mulțumesc în avans pentru răspuns.
  Dețin o firma de amenajări exterioare, mai în speță pardoseli betonsi pereți decorativi. În 2017 am fost contactat pentru o lucrare. M am înțeles cu domnul respectiv, eu avand o condiție : sa găsesc schela montata deja. Dansul a acceptat. Am început lucrarea, la fata locului fiind doar o parte din schela montata. Am avansat lucrarea, doar ca domnul nu mai avansa cu montatul schelei. Tot ma amâna. Am renunțat la lucrare.,mi am încărcat sculele și am plecat. Acum 1 luna ma trezesc cu o citație de la politie sa dau o declarație, ma acuzat ca i am furat schela. Ceea ce nu este adevărat. Am dat declarație,am explicat ce sa întâmplat. Acum am primit și o citație din partea politiei de pe raza județului unde sa întâmplat. Ce e de facut? Sa ma prezint sau nu? Ce se va întâmpla în continuare? Mulțumesc încă odată.

  1. Bună ziua,

   Vă recomand să vă prezentați și să expuneți situația organelor de poliție. Aveți foarte multe drepturi, inclusiv dreptul de a nu da nicio declarație și dreptul de a fi asistat de un avocat. Mă puteți suna la numărul 0770197401.

 36. Buna ziua .ce se poate intampla daca reclamantul nu poate a se prezenta la proces find paralizat la pat .multumesc

  1. Bună ziua,

   Aduceți la cunoștința instanței această împrejurare sau contactați un avocat. Mă puteți suna la numărul 0770197401.

 37. Bună seara,doamna Lavinia,va cer ajutorul într-o situație în care ma aflu.
  Am avut un abonament la Vodafone care include si un telefon pe care nu am mai putut să-l platesc din 2017
  Am primit citatie sa ma prezint la tribunal cu o firma de recuperări ce as putea pati ?
  Multumesc pentru un eventual raspuns.

  1. Buna ziua,

   Ideal ar fi sa luati legatura cu un avocat pentru a analiza dosarul dvs.
   Aveti dreptul să formulați apărări in dosar, insa doar un avocat vă poate oferi un sprijin concret.

 38. Buna ziua. Sunt chemata ca si martor intr-un dosar pt tulburarea ordinii si linistii publice( bataie in fata locului de munca). Am fost la politie, am dat declaratie, la fel si la tribunal, acum sunt chemata la curtea de apel. Sunt in concediu de crestere copil si nu am cine lasa copilul. E absolut obligatoriu prezentarea si la curtea de apel?

  1. Bună ziua,

   Da, aveți obligația să vă prezentați pentru că este o altă etapă de judecare.

   Puteți citi și răspunsurile de pe pagină.

   1. Buna ziua am fost amendat pentru deranjarea linisti publice am facut contestatie deoarece nu se intelegea deloc amenda si nici nu am luat la cunostinta de aceasta am fost chemat la judecatorie nu am cum sa ma prezint ce se poate intampla?

    1. Puteti cere ca judecata sa aiba loc in lipsa dvs.

 39. Buna ziua ma numesc ana maria eram pe drum cu prietenul meu cu masina si erau polițiști în trafic care opreau mașinile și ne-au facut semn sa oprim si nu mai aveam asigurare si am fugit ca neam speriat si neam oprit într-o parcare si ne-au prins iar cand am ajuns la post am fost prea speriați si ei au scris declarațiile noastre si am semnat si am plecat ca a zis ca nu ne face nimic iar după un timp de vreme adică 1 an nea venit citație ca sa ne prezentam la sibiu si acolo miau zis ca am condus eu si ca am fugit si i-am zis ca nu le asa si eu si prietenul meu ca am dat declarati separat si după acea mau trimis la poligraf si m-am dus si după 1 luna miau spus că nu e adevărat ce zic eu si eu chiar am spus adevarul si a mai trecut 1 an si acum mia venit alta citație poate sa imi faca ceva va rog datimi un sfat

  1. Inteleg ca aveti dosar penal? In cadrul carei proceduri ati fost supusa unui test poligraf? Ati avut vreun accident rutier inainte sa fugiti?

 40. Buna ziua, am si eu o intrebare, am primit o citatie de la politia de unde am domiciliu pentru a ma prezenta azi la ora 10 in calitate de martor in cauza distrugere si amenintare , nu stiu despre ce este vorba si nu mam prezentat, ce se poate intampla sau cum pot sa aflu pentru ce sunt chemata? Multumesc.

  1. Martorii care nu se prezintă pot fi amendați sau citați cu mandat de aducere. Puteți afla de ce sunteți chemată în momentul în care vă prezentați.

 41. Buna ziua, sunt parte civilă într-un dosar penal de înșelăciune. Plângerea a fost făcută cu câțiva ani în urma, suntem mai mult păgubite. Exista vreo șansă să mă pot retrage, motivul fiind că nu mă mai pot prezenta la procese, dar si suma cu care am fost păgubită știu că nu mi-o voi mai recupera. Vă mulțumesc.

  1. Nu sunteti obligata sa va prezentati, deci puteti merge in continuare cu procesul fără să vă prezentați.
   Puteti sa va retrageti din proces doar printr-o împăcare. Adică mergeți la notar cu vinovatul, vă plătește prejudiciul și renunțați la pretenții.

 42. buna ziua va deranjez cu o intrebare, am fost citat ca martor intrun proces penal neprezentanduma din diferite motive,am fost citat cu mandat de aducere, m.am prezentat la sectia de politie din galati si m.am oferit sa ma prezint in ziua sedintei la tribunalul din braila, mi sa spus ca nu e posibil și ca trebuie sa ma duca el fiind responsabilitatea lui, intrebarea mea este nu era tot responsabilitatea lui sa ma aduca inapoi in Galati… eu locuind in galati… plus ca nu am stat nici 20 de minute in sala de judecata?… va multumesc.

  1. Care ”el”?

 43. Buna seara,
  Am fost instiintat in legatura cu deschiderea unui dosar de urmarire penala pentru violarea vietii private pe numele meu. In momentul in care au venit cei de la politie sa-mi inmaneze citatia eu nu eram acasa si tatal meu le-a lasat numarul de telefon. Am fost si eu la sectia locala de politie sa ridic citatia insa nu i-am gasit pe cei ce o aveau. Ce trebuie sa fac in cazul asta? Sa mai caut sau sa astept? Pot exista repercursiuni daca astept si nu primesc citatia?

  1. Puteti sa luati legatura cu cei de la politie si sa stabiliti cu dumnealor o alta data pentru audiere. Daca nu e prea tarziu.

 44. Buna ziua !
  Va rog sa ma ajutați intr-o situație .
  In August, am fost implicată intr-un accident usor, soldat doar cu pagube materiale minore. Domnul care m-a acroșat a fugit de la locul accidentului . Eu am fost după acesta, am găsit masina parcata in fata unei porți , am bătut la toate ușile din jur însă nu a ieșit nimeni. Am fost la poliție, am declarat incidentul iar dupa 10 zile am fost înștiințată ca vina de fapt a fost a mea , ca nu am acordat prioritate . Mi s-a retinut permisul de conducere pentru 60 de zile si amenda 900 de lei. Deși am considerat ca am fost neîndreptățita, am renunțat la contestatie si am plătit atât amenda iar dupa 30 de zile mi-am recuperat permisul, susținând examenul de redobândire . Domnului in cauza i s-a retinut permisul de conducere pentru fuga de la locul accidentului .
  Pe data de 20 Octombrie am primit acasă o citație , fiind chemată in calitate de intervenient in procesul domnului cu poliția, acesta contestând măsura de suspendare a permisului si amenda , motivând ca nu a știut de implicarea lui in eveniment .
  Ce trebuie sa fac in acest caz ? Este nevoie sa ma prezint la judecătorie ? Ce repercursiuni pot exista?
  Menționez ca evenimentul a avut loc in Brașov iar eu locuiesc in Galati.
  Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  1. Citarea dvs. este mai mult o formalitate, dar va sfatuiesc sa va prezentati pentru a va expune punctul de vedere cu privire la ceea ce s-a intamplat.

 45. Buna ziua, am fost citat ca și martor la un proces penal dar nu sunt in țara și citația a fost lăsată bunicii mele care m-a înștiințat ca am primit-o abia după ce a fost procesul. Din ce știu eu citațiile se inmaneaza personal nu? Dacă nu am știut ca are loc procesul cum ma puteam prezenta.

  1. Va prezentati la termenul urmator. Nu este intotdeauna obligatoriu ca citatia sa fie inmanata personal celui chemat la proces, ci ea poate fi inmanata si unui membru al familiei.

 46. Bună seara, de curând am primit acasă o citație de la poliție prin care mi se cere să dau declarație cu privire la un accident pe care l-am fi făcut acum două luni. Am avut o stare de șoc pentru că în ziua în care a fost declarat accidentul, nici nu am condus, dar din păcate nu știu cum să pot dovedi că nu am condus acum două luni. Se întâmplă ceva dacă nu merg la poliție? Dacă domnul care mă acuză de accident, nu poate dovedi că eu am fost vinovata in vreun fel, ce se întâmplă?

  1. Mergeti la politie sa clarificati situatia.

 47. Bună ziua,mama mea a divortat de tatăl meu iar în urma divorțului ar trebui sa primească o pensie de la tata de 210 lei ,însă acesta a facut recurs .Ce se intampla daca mama nu se prezintă la recurs ea fiind si bolnava de cancer.multumesc

  1. In procesul de divort, prezenta partilor este obligatorie. Daca mama este internata, poate trimite in scris o cerere si acte medicale prin care isi justifica absenta.
   Sau isi poate angaja un avocat care sa o reprezinte.

 48. Buna ziua ,
  Am avut un acident la care sa prezentat politia si verdictul a fost Culpa Comuna , persoana cu care am avut acidentul nu a fost de acord si a dat in judecata Politia(intimat) si pe mine(intimat).Am primit acasa plic sa imi spun punctul de vedere am depus la judecatorie si nu am mai primit nimic acasa de 3 luni.Urmatoarea sedinta e acum recent si nu stiu ce va fi in continuare daca nu ma prezint sau va trebui olbigatoriu sa ma prezint??
  Va multumesc

  1. Nu este obligatoriu sa va prezentati in fata instantei, dar este in interesul dvs. sa ii aratati judecatorului varianta dvs. cu privire la modul in care s-a produs accidentul rutier.

 49. Buna seara, sunt citata ca martor intr-un proces pentru reprimirea carnetului de conducere a unei prietene dar eu nu am fost instiintata ca am fost pusa ca martor , ea nu s-a prezentata la tribunal si nici eu si am primit citatie , ce se poate intampla daca nu ma voi prezenta in conditiile in care nici ea nu se prezinta

  1. Bună ziua,

   Dacă dvs., în calitate de martor, nu vreți să vă prezentați, instanța poate să vă citeze cu mandat de aducere și/sau să vă amendeze.

 50. Buna seara, daca am fost citata ca martora pentru un dosar penal in alta localitate si habar nu am despre ce ar putea fi vorba, ce este de facut?

  1. Bună ziua,

   Să mergeți și să vedeți despre ce este vorba.

 51. Buna ziua stimată doamna Avocat Lavinia as dori sa va intreb in legatura cu o amenda luate pentru nepurtarea masti in gara cu amenda maxima de 2500lei am depus contestatie pentru procesul verbal iar acum am citatie de la tribunal tin sa mentionez declaratia sefu lui de la jandarmerie impotriva mea este foarte colorata in care imi baga cuvinte in gura sa spun asa, nu am dovezi impotriva lor insa am doar un test negativ pcr in data sanctionari mele. Camerele video nu pot sa le obtin ca proba ce ma sfatuiti in continuare sa fac as putea sa ma apar singur in fata magistraturi ?

  1. Puteți solicita înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertisment, conform OG nr. 2/2001, având în vedere gravitatea redusă a faptei.

   Dacă doriți să vă sprijinim în aceste demersuri, ne puteți contacta la numărul 0770197401.

 52. Buna seara,
  Acum cateva luni am accesat un site de matrimoniale cu plata, am platit cu cardul dupa o luna accesul meu a expirat si nu am mai putut folosi contul nici nu am mai vrut sa platesc in continuare pt ca nu parea un site serios.Am continuat sa primesc tot felul de emailuri cum ca o firma de recuparari tot vor sa platesc in continuare site-ul pt ca ei spun ca am un abonament la ei si tot primesc termene de plata mentionez ca nu am primit nici un contract si nu am semnat nimic
  Daca va ajuta acesta este ultimul email pe care l-am primit:
  Stimate domnule Baciu,

  nu ați reacționat la somațiile noastre de până la această dată și nu ați efectuat nici plăți.

  Ne permitem să vă reamintim din nou faptul că dvs. ați optat pentru un abonament plătit în cadrul
  comunității online intalnirisexcom și nu v-ați îndeplinit obligația de plată până în prezent, deși toate datele
  relevante au fost înregistrate.

  Deși v-am oferit posibilitatea să achitați creanța o lună mai târziu sau în rate lunare corespunzătoare,
  nu ați considerat că este necesar să vă achitați datoria pe care o aveți față de clientul nostru.

  Astfel, ne obligați să apelăm la alte măsuri care nu sunt nici în interesul dvs., însă nici în interesul
  nostru, și care vor genera costuri suplimentare inutile pentru dvs.

  Trebuie să înțelegeți faptul că clientul nostru nu poate și nu va renunța la solicitarea și executarea
  creanței restante. Trebuie să înțelegeți și faptul că societatea noastră de avocatură trebuie să întreprindă
  toți pașii pentru a îndeplini în totalitate și în cele mai bune condiții sarcina de a recupera creanța
  încă neonorată.

  De aceea, prin prezenta vă oferim pentru ultima dată posibilitatea extrajudiciară de a achita creanța în
  valoare de RON 226,40 (EUR 45,74) până cel târziu la 13.01.2022, indicând numărul de dosar 36121313993.

  Vă rugăm să aveți în vedere că veți putea evita complicațiile doar plătind până la

  13.01.2022 (data creditării contului nostru)

  sau înaintând o ofertă rezonabilă privind plata în rate. În interesul dvs. trebuie să vă recomandăm să ne
  contactați de îndată.

  1. Pe site-ul respectiv aveți o secțiune denumită ”termeni și condiții”. Acela este, practic, contractul. Încercați să aflați care sunt termenii și condițiile pe acel site și vă lămuriți ce se întâmplă dacă nu mai continuați cu plata abonamentului.

 53. Bună ziua, mama a fost citată ca martor într-un proces civil și, deși a informat avocata (prin mail și What’s App) că se află în străinătate la mine pentru a mă ajuta la creșterea copiilor, aceasta nu a ținut cont de informație și citația i-a sosit ieri mamei la domiciliul din țara. Ce se poate face în acest caz? Mulțumim, Raluca

  1. Cauza se amână pentru lipsa martorului. Mama poate merge la termenul următor să fie audiată.

   1. Bună ziua!
    Sunt student și din cauza insuficienței timpului liber și insuficienței sumei necesare nu m-am putut prezenta în calitate de debitor la judecată pentru achitarea amenzii! La ce poate duce o astfel de situație?

    1. Bună ziua,

     Ce fel de amendă? Penală? Contravențională?

 54. Buna ziua!

  Tatal meu a incheiat in anul 2007 un contract de intretinere cu titlu de uzufruct viager pentru mama lui (bunica mea) pe casa in care locuieste si in momentul de fata.
  In 2009 tatal meu a decedat in urma unui accident rutier, iar ulterior mama mea a facut succesiunea dupa el, in care se mentioneaza ca eu am cota parte din nuda proprietate.
  In 2016 a decedat si mama mea, iar in prezent, bunica m-a dat in judecata cu obiectul de rezolutiune contract si nu stiu ce sa fac.
  Contractul nu este al meu, nu am semnat nimic, era contractul tatalui meu. M-am interesat pe internet si am inteles ca uzufructul viager/contractul de intretinere se stinge odata cu decesul uzufructuarului si nu este transmisibil.
  Eu ce as putea face in conditiile in care ma cheama in judecata?

  Va multumesc frumos!

  1. Nu mă pot pronunța câtă vreme nu știu ce a invocat bunica prin cererea de chemare în judecată.

   Vă recomand angajarea unui avocat, speța poate fi destul de complexă.

   Dacă doriți să vă sprijinim în aceste demersuri, ne puteți contacta telefonic la numărul 0770 197 401.

 55. Sarumana.Va prezint urmatoarea speta si anume : Am fost acuzat ptr.distrugerea unui autoturism.La politie am recunoscut vina mi s-a facut dosar penal.Intre timp paguba este recuperata,prejudiciul este mic,iar cazierul este curat.Intrebarea mea este daca Procurorul poate sa claseze cazul sau sa-mi dea DOAR ore enumerate In folosul comunitatii,fara amenda penala.
  Intre timp conducatorul auto zice ca sa speriat si-mi cere daune morale.Ptr.aceasta sperietura are castig de cauza sa optina pretentii financiare de la mine ?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul celor doua cauze.

  1. Bună ziua,

   În primul rând, nu procurorul este cel care vă pedepsește, ci judecătorul, după ce dosarul va ajunge la instanță. Procurorul poate clasa dosarul, însă recunoașterea vinovăției, repararea prejudiciliul și cazierul curat nu sunt motive de clasare.
   Nu vă poate da nimeni, ca pedeapsă pentru săvârșirea unei infracțiuni, doar ore neremunerate în folosul comunității.

   Dacă conducătorul auto poate dovedi prejudiciul moral pe care l-a suferit (acte medicale, martori etc.), în funcție de situație, instanța vă poate obliga la plata unor daune.

 56. Buna ziua,
  Fostul meu sot a locuit in apartamentul me numele meu in Bucuresti. Acum, acolo, locuieste o familie. Eu locuiesc in America de 3 Ani, recasatorita. In apartamentul meu s-a spart o teava de apa care a innundat atat apartamentul meu cat si pe cel de dededusubt. Fostul sot a platit un zugrav, a rezolvat problema in apartamentul meu. Vecinul de dedesubt si-a zugravit si El intregul apartament si acum ma da PE mine in judecata pentru a recupera costume zugravelii sale si cheltuielile de judecata.
  DACA ne-ar Fi spus din timp, i-am fi achitat zugraveala PE rezultatul inundarii, dar il uraste si dispretuieste PE fostul sot si s-a hotarat sa ne dea direct in judecata.
  Am o infatisare la inceput de martie dar nu imi permit sa imi cumpar bilet de avion dus intors din SUA ca sa ma prezint la proces.
  Adresele la care mi-a trimis citatie sunt adresele din Romania, la care eu nu mai locuiesc din 2014.
  Am fost informata de acest proces de catre fostul sot.
  DACA nu ma prezint, ca nu am cum, credeti ca judecatorul Sau judecatoarea se VA pronunta in lipsa mea?
  VA rog sa imi dati in sfat. Multumesc!

  1. Bună ziua,

   Procesul se poate judeca și în lipsa dvs., însă, dacă nici nu vă prezentați, nici nu formulați întâmpinare ori o apărare scrisă, vă aflați în situația în care nu vă puteți exprima punctul de vedere. Știți ce sumă a solicitat vecinul pentru repararea prejudiciului pe care i l-ați cauzat? Poate suma este uriașă și disproporționată. Am spus-o și o voi mai spune: atunci când nu puteți să monitorizați un proces în care sunteți parte sau nu vă puteți prezenta la proces, căutați un specialist (avocat) care să vă reprezinte. Să formuleze în locul dvs. apărări și să se prezinte în locul dvs. la proces.
   Ideal ar fi să fiți ajutat de către un avocat în aceste demersuri chiar și atunci când puteți să monitorizați dosarul și să vă prezentați la termene, pentru că numai un avocat deține experiența și cunoștințele necesare în astfel de situații. Sunt convinsă că, dacă aveți apendicită, nu vă operați singură. La fel și dacă aveți un proces.

   1. Buna seara doamna Lavinia as avea si eu o intrebare daca puteti sa imi raspundenti va rog frumos.
    Sotul meu a condus in 2017 fara permis a fost prins de catre politie (noi suntem plcati din tara din 2019) in toamna anului 2021 ia venit un plic acasa pe care postasul nu a vrut sa il lase fratelui meu,acum in 2022 a luat permisul si in acelasi timp cazierul la scos de 2 ori si nu aparea nimic. Aveti idee ce se poate intampla,el a sunat la un nr de tel a unui ofiter de politie unde acesta ia cerut sa se prezinte la sectie pt a da o declaratie dc a condus atunci pt a putea finaliza dosarul dupa acea convorbire si intelegere cand sa se prezinte a fost cautat de catre jandarmi la adresa din buletin

    1. Bună ziua,

     Probabil că se află în curs de cercetare un proces penal împotriva soțului. Dacă ați scos cazierul și nu apare nimic în el înseamnaă că nu a fost încă trimis în judecată și nu a fost condamnat.

     Nu așteptați să fie condamnat, ci faceți demersuri în dosar de-acum. Dacă nu se poate prezenta în instanță, îl reprezintă un avocat. Încă mai există soluții, iar, dacă va avea loc o condamnare în lipsă, s-ar putea să aveți surprize neplăcute.

 57. Bună ziua ! Am primit citație pentru un proces în care am fost partea vătămată eu nu sunt în tara ce pot face în acest caz ?

  1. Bună ziua,

   Puteți să contactați un avocat care să vă reprezinte.

 58. Buna ziua,

  Bunica mea l-a imputernicit pe cumnatul ei acum 20 in a o reprezenta in formalitatile vanzarii unui pamant pe care bunicul l-a mostenit impreuna cu acesta. Cumnatul bunicii mele se presupune ca a vandut acest pamant (bunica mea nu are acte doveditoare in acest sens), respectiv a pastrat o mare parte din banii de pe pamant, bunicii mele oferindu-i o suma modica, fara insa a face dovada vanzarii. Acum, dupa mai bine de 20, presupusul proprietar al acestui pamant i-a cerut bunicii mele copii dupa certificatele de casatorie, deces si de nastere ale bunicului meu, precum si taxa de succesiune facuta dupa moartea bunicului pentru a le prezenta la judecatoria orasului si a intra in posesia legala a pamantului (dupa cum acesta spune), dat fiind faptul ca aceasta presupusa vanzare s-a facut in conditii nu tocmai legale (conform spuselor lui, pe baza unei chitante). In cazul in care nu i se pun la dispozitie aceste documente, domnul in cauza spune ca o va cita pe bunica mea. Avand in vedere varsta inainta, respectiv problemele de sanatate pe care le are bunica mea, aceasta nu se poate deplasa in alt oras pentru a se infatisa la tribunal.
  Va rog sa-mi spuneti care ar fi potentialele efecte ale neprezentarii ei la tribunal.

  Va multumesc!

  1. Bună ziua,

   Bunica poate face apărări în scris sau poate fi reprezentată de un avocat ori mandatar, dacă nu se poate prezenta la proces.

 59. Buna ziua, am domiciliul in strainatate si am avut un proces pentru recuperarea serviciului de salubritate pe care normal l am pierdut pt ca nu m am prezentat dar pot dovedi cu acte ca nu eram in tara in acea perioada , acum am executare silita am vre o sansa sa o pot suspenda? Multumesc

  1. Bună ziua,

   Împotriva unei executări silite se poate face contestație în termen de 15 zile de când ați primit somația ori de când ați aflat de executare. În cadrul contestației la executare, puteți cere suspendarea executării silite cu plata taxelor aferente.

 60. Buna ziua am și eu o întrebare in anul 2020 am fost în căutarea locului de muncă în Belgia mi s-a făcut rău am avut infecție în stomac și ar trebui să mă opereze la spital în Belgia după câteva luni mi-a venit să plătesc3.000€ Pentru că nu am plătit nu mi-am permis m-au dat în judecată spitalul de 18 mai 2022Am procesul în instanță pe 10 mai eu trebuie să mă prezint înapoi în Anglia la locul de muncă dacă nu mă prezint în instanță ce se poate întâmpla vă rog frumos să-mi răspundeți să mă ajutați?

  1. Unde se desfășoară acest proces?

 61. Buna ziua, ce se intampla daca sunt chemat la o auidere pentru un dosar penal pentru fumarea dintr o tigara tip joint si nu ma pot prezenta deoarece sunt plecat cu work and travel in america si nu sunt in tara?Se poate programa data pe care o alegi tu? Sau sa se reprogrameze?

  1. Bună ziua,

   Se poate reprograma. Luați legătura cu organul de cercetare penală care instrumentează cazul. Sunați la poliție.

 62. Bună ziua! Am primit o amendă contravențională pentru aruncarea unui chiștoc pe stradă pe care am plătit-o, dar am și contestat-o. Astăzi am primit o citație prin care sunt chemată în instanță. Ce se întâmplă daca nu ma prezint?

  1. Bună ziua,

   Nu veți fi sancționată dacă nu vă prezentați, însă nu aveți posibilitatea să vă apărați. Citiți și celelalte răspunsuri pe care le-am oferit utilizatorilor pe acest subiect.

 63. Buna seara! Am primit acasa un proces verbal in urma unui accident in care nu am fost vinovat, in urma cu 6 sau 7 luni.
  Am fost lovit de o masina si aceasta a fugit, m am tinut dupa el si l am prins, am luat numarul de înmatriculare si m am dus la politie, dupa cateva saptamani am primit acasa o foaie prin care pot sa mi repar masina(prin asigurarea vinovatului).
  Acum nu inteleg de ce sunt chemat la un proces verbal, poate ca am incurcat eu masinile si dansul sa nu fie vinovat? Dar asa de ce am primit asigurarea sa mi repar masina, banuiesc ca polițiștii au facit ceea ce trebuia. Daca ma puteți lamurii si pe mine va rog mult, ce se intampla daca nu ma prezint(reamintesc ca a fost un accident usor, o zgârietura).

  1. Bună ziua,

   Nu înțeleg ce ați primit acasa. Un proces-verbal sau o citație? Un proces-verbal referitor la ce? Mi-e greu să ofer răspunsuri clare în lipsa unor informații complete.

 64. Buna ziua! Am făcut o contestație legat de o amenda de parcare iar acum sunt citată in instanța. Ce se întâmpla dacă nu ma prezint?

  1. Bună ziua,

   Nu veți fi sancționată, însă nu aveți posibilitatea să vă apărați. Citiți și celelalte răspunsuri pe care le-am oferit utilizatorilor pe acest subiect.

Leave a Comment!*

Related Posts

Vanzare sau donatie ?

Vanzare sau donatie ? Donația este la fel de sigură ca vânzarea? Un contract de donație ,,poate fi atacat”? Așadar, vanzare sau donatie ? Răspunsul nostru: Vânzare sau donație, ambele…
Read more

Care este diferența dintre…

Care este diferența dintre reziliere și rezoluțiune? Auzim despre un contract că a fost ,,reziliat” sau a intervenit ,,rezoluțiunea” contractului. Ce definesc, de fapt, acești termeni? Care sunt asemănările și…
Read more
Sunt de acord cu termenii si conditiile