Fie că vorbim despre consiliere juridică sau despre un proces, există posibilitatea să beneficiați de un avocat gratuit. Pentru a beneficia de un avocat gratuit, este necesar, să realizați venituri foarte mici. Aceste venituri trebuie să se situeze, pe membru de familie, sub nivelul de 300 lei sau sub nivelul de 600 lei.
Ce trebuie să faceți?
Dacă există deja un proces pe rol și vă doriți un avocat gratuit, formulați o cerere în acel dosar. Odată cu această cerere este necesar să depuneți și unele documente:
- adeverințe din care să reiasă veniturile dumneavoastră și ale persoanelor cu care gospodăriți;
- înscrisuri din care să reiasă obligațiile de întreținere sau de plată (dacă există);
- o declarație pe proprie răspundere prin care mentionati dacă în cursul ultimelor 12 luni ați mai beneficiat de aceste facilități.
Important!!!
Nu aveți dreptul de a vă alege un anumit avocat decât dacă:
- acesta este înscris în Registrul de asistență judiciară din cadrul baroului din care face parte;
- acesta își dă acordul.
Dacă nu sunt îndeplinite aceste două condiții, veți beneficia de serviciile gratuite ale unui alt avocat desemnat aleatoriu.
Dacă nu există un proces pe rol, dar intenționați să deschideți unul sau aveți nevoie de consultanță juridică, procedura e diferită. Trebuie să vă adresați baroului din județul unde locuiți cu o cerere pentru a beneficia de un avocat gratuit. Condițiile și procedura sunt aceleași, inclusiv în ceea ce privește dovada veniturilor, singura diferență constând în aceea că cererea se adresează baroului.
Aceste proceduri sunt valabile doar în cauzele de natură civilă.
În cauzele penale, în anumite situații, părțile beneficiază de avocat desemnat din oficiu fără a exista vreo condiție privind dovada veniturilor. În acest caz, nici nu este nevoie de o cerere din partea persoanei pentru a se desemna avocat din oficiu.
20 Comments