Ce se intamplă dacă nu semnam procesul-verbal de contravenție?

Ce se întâmplă atunci când refuzăm să semnam procesul-verbal de contravenție?

Legea (OG nr. 2/2001) ne spune că procesul-verbal trebuie să fie semnat pe fiecare pagină de către agentul constatator și contravenient.

În primul rând, trebuie să reținem că daca semnam procesul-verbal nu inseamna ca recunoaștem fapta reținute în sarcina noastră. Singura consecință este faptul că acesta nu ne va fi înmânat pe loc, ci îl vom primi la domiciliu/sediu.

(Atenție! Procesul-verbal trebuie comunicat in termen de 2 luni de la data aplicarii sanctiunii. În caz contrar,  intervine prescripția executării sancțiunii contraventionale. Pentru a se constata prescripția, trebuie sesizata instanta de judecată). Comunicarea se face prin posta, cu aviz de primire.  Dacă această modalitate de comunicare a eșuat, procesul-verbal va fi afișat la domiciliul/sediul contravenientului.

Dacă am ales să nu semnam procesul-verbal, este esential să verificam, atunci cand ni se comunica actul, dacă procesul-verbal a fost semnat de un martor care să ateste refuzul contravenientului de a semna sau dacă, în lipsa unui martor, agentul a precizat motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in lipsa contravenientului si a unui martor care sa confirme lipsa contravenientului.

În concluzie, dacă nu semnam procesul-verbal de contravenție, urmează să îl primim acasă, iar termenul de 15 zile înăuntrul căruia vom depune plângerea contravențională va începe să curgă de la acest moment.

2 thoughts on “Ce se intamplă dacă nu semnam procesul-verbal de contravenție?

  1. danielle says:

    daca in procesul verbal de contraventie este indicat gresit locul producerii faptei avem vreo sansa daca il contestam ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× WhatsApp