Ce se intamplă dacă nu semnam procesul-verbal de contravenție?

Ce se întâmplă atunci când refuzăm să semnam procesul-verbal de contravenție?

Legea (OG nr. 2/2001) ne spune că procesul-verbal trebuie să fie semnat pe fiecare pagină de către agentul constatator și contravenient.

În primul rând, trebuie să reținem că daca semnam procesul-verbal nu inseamna ca recunoaștem fapta reținute în sarcina noastră. Singura consecință este faptul că acesta nu ne va fi înmânat pe loc, ci îl vom primi la domiciliu/sediu.

(Atenție! Procesul-verbal trebuie comunicat in termen de 2 luni de la data aplicarii sanctiunii. În caz contrar,  intervine prescripția executării sancțiunii contraventionale. Pentru a se constata prescripția, trebuie sesizata instanta de judecată). Comunicarea se face prin posta, cu aviz de primire.  Dacă această modalitate de comunicare a eșuat, procesul-verbal va fi afișat la domiciliul/sediul contravenientului.

Dacă am ales să nu semnam procesul-verbal, este esential să verificam, atunci cand ni se comunica actul, dacă procesul-verbal a fost semnat de un martor care să ateste refuzul contravenientului de a semna sau dacă, în lipsa unui martor, agentul a precizat motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in lipsa contravenientului si a unui martor care sa confirme lipsa contravenientului.

În concluzie, dacă nu semnam procesul-verbal de contravenție, urmează să îl primim acasă, iar termenul de 15 zile înăuntrul căruia vom depune plângerea contravențională va începe să curgă de la acest moment.

0

2 Comments

  1. daca in procesul verbal de contraventie este indicat gresit locul producerii faptei avem vreo sansa daca il contestam ?

    1. Desigur! Chiar și practica instantelor judecatoresti este in acest sens!

Leave a Comment!*

Related Posts

Vanzare sau donatie ?

Vanzare sau donatie ? Donația este la fel de sigură ca vânzarea? Un contract de donație ,,poate fi atacat”? Așadar, vanzare sau donatie ? Răspunsul nostru: Vânzare sau donație, ambele…
Read more

Ce se întâmplă dacă…

Ce este amenda penală? Întâi de toate, să lămurim faptul că amenda penală este suma de bani pe care condamnatul trebuie să o plătească statului. Deci, dacă a săvârșit o infracțiune pentru…
Read more

Cheltuielile de judecată. Ce…

             Ce sunt cheltuielile de judecată? Cheltuielile de judecată sunt  sume de bani pe care părțile dintr-un proces le-au plătit cu ocazia desfășurării procesului. Codul…
Read more
Sunt de acord cu termenii si conditiile