Avem voie să înregistrăm o persoană?

Ce se întâmplă dacă fotografiem o persoană fără drept? Sau dacă o înregistrăm cu telefonul în timp ce vorbește? Dar dacă interceptăm o convorbire dintre două persoane, fără să avem acest drept?

Violarea vieții private este infracțiune și se pedepsește conform legii.

Iată câteva fapte care reprezintă infracțiuni ce aduc atingere vieții private:

  1. Fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, fără drept, a unei persoane care se află într-o locuință, încăpere ori dependință. Tot infracțiune va fi și divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a acestor imagini către o altă persoană ori către public;

  2. Ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio, fără drept, a unei persoane care se află într-o locuință, încăpere ori dependință. Tot infractiune va fi si divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a acestor înregistrări către o altă persoană ori către public;

  3. Ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio, fără drept, a unei convorbiri private. Tot infractiune va fi și divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a acestor inregistrari catre o alta persoana ori către public. 

Toate aceste fapte vor fi mai grave si se vor pedepsi mai aspru dacă au fost savarsite prin plasarea, fără drept, a mijloacelor tehnice de inregistrare audio sau video.

       Există și situații când făptuitorul nu va fi pedepsit:

  1. Când a participat la intalnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

  2. Când persoana vătămată a acționat explicit cu intenția de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

  3. Când făptuitorul surprinde savarsirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedirea săvărșirii unei infracțiuni;

  4. Când făptuitorul surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate. 

 

0

4 Comments

  1. Buna seara.La aliniatul 2 spune ca nu ai voie sa inregistrezi o pers care se afla intr-o locuinta, incapere sau dependinta Va adresez o intrebare: daca persoana pe care o inregistrez ( intr-un dialog prin telefon) se afla intr-un spatiu public nu se incadreaza tot la infractiune? Multumesc.

    1. Vorbim, in acest caz, despre inregistrarea unei convorbiri telefonice private. Nu are relevanta unde se afla interlocutorul (spatiu public sau privat). Atata vreme cat convorbirea telefonica este inregistrata fara a avea acest drept sau fara a avea macar consimtamantul celeilalte persoane, este infractiune.

  2. Acum, trebuie sa ma lamuriti la ce va referiti, mai exact: la situatia in care vorbiti la telefon cu o persoana care se afla intr-un loc public si o inregistrati in timpul convorbirii? sau la situatia in care sunteti langa o persoana care are o conversatie telefonica cu altcineva si o inregistrati in acest timp?

  3. M-am referit la situatia in care port o conversatie telefonica cu cineva si ma inregistreaza cu telefonul sau. Poate nu am inteles eu bine dar din text observ ca inseamna infractiune doar daca eu, persoana inregistrata, ma aflu intr-o incapere, dependinta, etc.

Leave a Comment!*

Related Posts

Inchisoare cu suspendare

Inchisoare cu suspendare ? Nu de puține ori auzim că diverși infractori sunt condamnați la pedepse cu inchisoare cu suspendare. Un exemplu este prezentatorul Șerban Huidu care, în anul 2011,…
Read more

Ce se întâmplă dacă…

Ce este amenda penală? Întâi de toate, să lămurim faptul că amenda penală este suma de bani pe care condamnatul trebuie să o plătească statului. Deci, dacă a săvârșit o infracțiune pentru…
Read more

Pedeapsă redusă pentru inculpatul…

Despre drepturile pe care le are o persoană cercetată penal am mai discutat aici. Însă, dintre toate acestea, există două drepturi fundamentale pe care un inculpat le are pe parcursul…
Read more
Sunt de acord cu termenii si conditiile