O persoana disparuta poate fi declarata decedata

O persoana disparuta poate fi declarata decedata prin hotărâre judecătorească, în următoarele cazuri:

  1. când a dispărut de cel puțin 2 ani și există indicii că a încetat din viață;

  2. când a dispărut în împrejurări deosebite (inundații, cutremur, catastrofă de cale ferată ori aeriană, naufragiu, război etc.) și au trecut cel puțin 6 luni de la data împrejurării în care a dispărut;

  3. când este sigur că decesul s-a produs, dar cadavrul nu poate fi găsit sau identificat, fără a mai aștepta împlinirea vreunui termen de la dispariție.

Procedura nu este una ușoară, doar pe baza une simple cereri. Pentru a fi declarată decedată o persoana dispăruta, este necesară intervenția unei instanțe judecătorești. Pe baza probelor din dosar, judecătorul va stabili dacă sunt îndeplinite condițiile pentru declararea morții persoanei disparute.

Care este scopul declarării decesului unei persoane dispărute, printr-o hotărâre judecătorească?

Legea prevede că o persoana disparuta este considerată a fi în viață câtă vreme nu există o hotărâre de declarare a morții.

O persoana dispăruta de ani de zile poate avea calitate de moștenitor împreună cu alte persoane. Ceilalți moștenitori, fără persoana dispărută, nu își pot dezbate moștenirea, așa că pot parcurge procedura declarării morții prin hotărâre judecătorească.

Un alt caz ar fi și acela când persoana dispărută avea bunuri și moștenitori. Pentru ca moștenitorii să intre în posesia bunurilor persoanei dispărute, vor urma procedura declarării judecătorești a morții.

Cine poate promova o astfel de cerere?

Orice persoană care are interes poate promova o cerere pentru a obține declararea judecătorească a morții celui dispărut. Pot fi rudele care mostenesc persoana disparuta sau pot fi rudele care mostenesc impreuna cu persoana dispărută, însă pot fi și alte persoane care dovedesc existența unui interes in declararea mortii persoanei disparute.

Ce se întâmplă când, după ce a fost declarată moartă, persoana disparuta apare în viață?

Dacă apare în viață după ce a fost declarată moartă prin hotărâre judecătorească, se poate cere oricand anularea hotărârii prin care s-a declarat moartea.

Ulterior, după anularea hotărârii, această persoană poate cere restituirea tuturor bunurilor sale, în natură ori echivalent.

0

Leave a Comment!*

Related Posts

Ce se întâmplă dacă…

Ce se întâmplă dacă ești chemat la un proces și nu te prezinți? Situația e diferită în funcție de calitatea părții (reclamant, pârât sau martor) ori de obiectul cauzei.  …
Read more

Cheltuielile de judecată. Ce…

             Ce sunt cheltuielile de judecată? Cheltuielile de judecată sunt  sume de bani pe care părțile dintr-un proces le-au plătit cu ocazia desfășurării procesului. Codul…
Read more

Pedeapsă redusă pentru inculpatul…

Despre drepturile pe care le are o persoană cercetată penal am mai discutat aici. Însă, dintre toate acestea, există două drepturi fundamentale pe care un inculpat le are pe parcursul…
Read more
Sunt de acord cu termenii si conditiile