Există 2 situații generale când poate fi anulat un proces-verbal de contravenție:
1. Când procesul-verbal nu a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor legale, lipsindu-i cu desăvârșire sau fiind greșit indicate anumite elemente;
2. Când putem dovedi că situația este alta decât cea descrisă în cuprinsul procesului-verbal.
În prima situație, procesul-verbal poate fi anulat atunci când lipsesc următoarele elemente sau au fost greșit indicate, după caz:
– numele, prenumele și calitatea agentului constatator;
– numele și prenumele contravenientului;
– denumirea și sediul contravenientului persoană juridică;
– fapta săvârșită;
– data săvârșirii contravenției;
– semnătura agentului constatator.
Spre exemplu, în practică au fost anulate procese-verbale de contravenție atunci când:
- data săvârșirii contravenției era indicată, din eroare, la un moment ulterior datei întocmirii procesului-verbal de contravenție. E imposibil să întocmești un proces-verbal pentru o contraventie săvârșită în viitor;
- atunci când numele contravenientului a fost scris greșit (,,Gheorghe Andrei” în loc de ,,Gherghe Andrei”). Agentul constatator are obligația de a verifica actul de identitate cu ocazia întocmirii procesului-verbal.
Alte situații care atrag anularea procesului-verbal de contravenție sunt:
- lipsa/greșita mențiune a datei si a locului unde este incheiat procesul-verbal;
- lipsa/greșita mențiune a institutiei din care face parte agentul constatator;
- lipsa/greșita mențiune a datelor personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal;
- lipsa/greșita mențiune a ocupatiei si a locului de munca ale contravenientului;
- lipsa/greșita mențiune a descrierii faptei contraventionale. Este obligatoriu să se indice data, ora si locul in care a fost savarsita. Este obligatoriu să se indice toate imprejurarile ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- lipsa/greșita mențiune a actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- lipsa/greșita mențiune a societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
- lipsa/greșita mențiune a posibilitatii achitarii in termen de 15 zile a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
- lipsa/greșita mențiune a termenului de exercitare a caii de atac si a organului la care se depune plangerea.
Acestea din urmă atrag anularea procesului-verbal doar atunci când se dovedește că lipsa/greșita indicare a acestor mențiuni au produs un prejudiciu contravenientului.
Spre exemplu, în practică, instanțele au considerat că indicarea greșită a CNP-ului contravenientului atrage nulitatea procesului-verbal. Argumentul este acela că petentul nu a putut achita jumătate din cuantumul amenzii în cele 15 zile. Dat fiind faptul că datele reale nu coincideau cu cele din procesul-verbal, operatorul a refuzat să încaseze.
În cea de-a doua situație, pentru anularea procesului-verbal, trebuie să existe probe din care să reiasă că cele consemnate nu corespund realității.
Spre exemplu, în proces-verbal se menționează că ,,șoferul a circulat cu viteză de 70 km/h unde limita maximă era de 50 km/h”. Instanța trimite adrese la CNADNR pentru a afla care este limita de viteză pe acel sector de drum. Răspunsul venit de la instituțiile abilitate arată că limita maximă de viteză pe acel sector de drum este de 70 km/h. În aceste împrejurări, procesul-verbal va fi anulat pentru netemeinicie.
Contravenientul mai poate scăpa de răspundere atunci când procesul-verbal nu i-a fost comunicat în termen de 2 luni. Atunci intervine prescripția care trebuie constatată de judecător pe calea unei contestații/plângeri contravenționale.
Contravenientul poate fi exonerat de răspundere și atunci când acesta a fost comunicat doar prin afișare. Pentru a fi legal comunicat, trebuie mai întâi transmis prin poștă cu aviz de primire. Abia apoi, dacă nu s-a reușit comunicarea, se va face afișarea. În aceste împrejurări, se consideră că procesul-verbal nu a fost comunicat deloc.
26 Comments