Când putem obține anularea unui proces-verbal de contravenție?

Există 2 situații generale când poate fi anulat un proces-verbal de contravenție:

     1. Când procesul-verbal nu a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor legale, lipsindu-i cu desăvârșire sau fiind greșit indicate anumite elemente;

     2. Când putem dovedi că situația este alta decât cea descrisă în cuprinsul procesului-verbal.

 În prima situație, procesul-verbal poate fi anulat atunci când lipsesc următoarele elemente sau au fost greșit indicate, după caz: 

     – numele, prenumele și calitatea agentului constatator;

     – numele și prenumele contravenientului;

     – denumirea și sediul contravenientului persoană juridică;

     – fapta săvârșită;

     – data săvârșirii contravenției;

     – semnătura agentului constatator.

     Spre exemplu, în practică au fost anulate procese-verbale de contravenție atunci când:

  • data săvârșirii contravenției era indicată, din eroare, la un moment ulterior datei întocmirii procesului-verbal de contravenție. E imposibil să întocmești un proces-verbal pentru o contraventie săvârșită în viitor;
  • atunci când numele contravenientului a fost scris greșit (,,Gheorghe Andrei” în loc de ,,Gherghe Andrei”). Agentul constatator are obligația de a verifica actul de identitate cu ocazia întocmirii procesului-verbal.

Alte situații care atrag anularea procesului-verbal de contravenție sunt:

  • lipsa/greșita mențiune a datei si a locului unde este incheiat procesul-verbal;
  • lipsa/greșita mențiune a institutiei din care face parte agentul constatator;
  • lipsa/greșita mențiune a datelor personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal;
  • lipsa/greșita mențiune  a ocupatiei si a locului de munca ale contravenientului;
  • lipsa/greșita mențiune a descrierii faptei contraventionale. Este obligatoriu să se indice data, ora si locul in care a fost savarsita. Este obligatoriu să se indice toate imprejurarile  ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • lipsa/greșita mențiune a actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
  • lipsa/greșita mențiune a societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
  • lipsa/greșita mențiune a posibilitatii achitarii in termen de 15 zile a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
  • lipsa/greșita mențiune a termenului de exercitare a caii de atac si a organului la care se depune plangerea.

Acestea din urmă atrag anularea procesului-verbal doar atunci când se dovedește că lipsa/greșita indicare a acestor mențiuni au produs un prejudiciu contravenientului.

       Spre exemplu, în practică, instanțele au considerat că indicarea greșită a CNP-ului contravenientului atrage nulitatea procesului-verbal. Argumentul este acela că petentul nu a putut achita jumătate din cuantumul amenzii în cele 15 zile. Dat fiind faptul că datele reale nu coincideau cu cele din procesul-verbal, operatorul a refuzat să încaseze. 

 În cea de-a doua situație, pentru anularea procesului-verbal, trebuie să existe probe din care să reiasă că cele consemnate nu corespund realității.

Spre exemplu,  în proces-verbal se menționează că ,,șoferul a circulat cu viteză de 70 km/h unde limita maximă era de 50 km/h”. Instanța trimite adrese la CNADNR pentru a afla care este limita de viteză pe acel sector de drum. Răspunsul venit de la instituțiile abilitate arată că limita maximă de viteză pe acel sector de drum este de 70 km/h. În aceste împrejurări, procesul-verbal va fi anulat pentru netemeinicie. 

Contravenientul mai poate scăpa de răspundere atunci când procesul-verbal nu i-a fost comunicat în termen de 2 luni. Atunci intervine prescripția care trebuie constatată de judecător pe calea unei contestații/plângeri contravenționale. 

Contravenientul poate fi exonerat de răspundere și atunci când acesta a fost comunicat doar prin afișare. Pentru a fi legal comunicat, trebuie mai întâi transmis prin poștă cu aviz de primire. Abia apoi, dacă nu s-a reușit comunicarea, se va face afișarea. În aceste împrejurări, se consideră că procesul-verbal nu a fost comunicat deloc.

 

26 thoughts on “Când putem obține anularea unui proces-verbal de contravenție?

  1. Vali says:

    Dacă pe pv am ora 10:35 și fapta a fost săvârșită la 10:41 ora fiind dovedita de către
    Camera din mașina poliției, se poate anula procesul verbal?

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      Șansele sunt foarte mari de a obține anularea pv-ului atunci când nu s-a indicat corect ora săvârșirii faptei deoarece, în practica, se considera că neindicarea corect a datei/orei săvârșirii faptei echivalează cu lipsa indicarii acestora. Însa, este foarte important sa precizati acest motiv de nulitate odata cu introducerea plângerii contravenționale.

        • Avocat Lavinia Stoean says:

          Bună ziua! În principiu, da, procesul-verbal poate fi anulat pentru acest motiv. Ba, mai mult, cred că nici nu vi se poate încasa plata amenzii deoarece nu coincide numele din CI cu numele din pv, iar acest lucru v-ar cauza o vătămare deoarece pierdeți beneficiul de a plăti 50% din valoarea amenzii în cele 15 zile.

  2. Văduva Bogdan says:

    Am primit proces verbal acasa pentru depășirea vitezei legale. Agentul contestator a scris cu ce am fost inregistrat denumire + serie dar jos la numele lui sa semnat la martori nu scrie nimic iar la semnătură convenitului scrie intocmit in lipsa . Pot cere dreptul de anulare a pv ?

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      In principiu, atunci cand refuzati sa semnati, procesul-verbal se va intocmi in lipsa dvs. si va fi comunicat la domiciliu. Este obligatoriu ca procesul-verbal sa fie semnat de un martor in acest caz, care sa constate ca procesul-verbal s-a intocmit in lipsa dvs. In lipsa unui martor, agentul constatator are obligatia sa mentioneze de ce procesul-verbal a fost incheiat fara martor.
      Asadar, daca procesul-verbal pe care l-ati primit nu poarta nici semnatura dvs, nici a unui martor si nici nu se mentioneaza de ce nu a existat martor, se poate obtine anularea acestuia in fata instantei de judecata.

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      De regulă, noi încurajăm clienții să semneze procesul-verbal atunci cand se retine permisul auto. Asta deoarece, la momentul la care v-a oprit politia, v-a inmanat o dovada de circulatie pentru vreo 15 zile, insa procesul-verbal s-ar putea sa vi-l comunice cu mult timp dupa ce au trecut cele 15 zile in care puteati sa conduceti cu dovada, iar in perioada dintre momentul expirarii dovezii si momentul in care primiti pv-ul si il contestati, nu veti avea dreptul de a conduce. Abia dupa ce veti contesta procesul-verbal si veti obtine un certificat de grefa, veti avea dreptul sa conduceti, pana la pronuntarea unei hotarari definitive.

  3. Irina Cristina says:

    În cât timp se pote depune o contestație pentru un pv pe care la momentul faptei nu l-am semnat si mi-a venit acasa. Care este termenul maxim la care se poate depune contestația?

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      Contestația împotriva unui pv se formulează în termen de 15 zile de la înmânare sau, dacă nu l-ați semnat, de la data primirii pv-ului prin poștă.
      Având în vedere că nu l-ați semnat, mai întâi trebuie să așteptați să vi se comunice pv-ul, abia apoi aveți 15 zile la dispozitie sa formulati contestatie.

      Personal, eu îndemn clienții să semneze pv-urile, mai ales atunci când se dispune și suspendarea dreptului de a conduce. În acest din urmă caz, in lipsa pv-ului nu puteti formula contestatie ca sa va recuperati permisul cu certificat de grefa si nici nu exista certitudinea ca pv-ul il veti primi prin posta in cele 15 cat e valabila dovada de circulatie.

      Pv-ul ar trebui sa il primiti in maxim 2 luni.

  4. Daniel says:

    Buna seara,
    Am fost sanctionat pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Era o chestie ambigua si agentul nici macar nu a vrut sa ma asculte. La final mi-a adus la geam procesul verbal sa-l semnez. Am solicitat sa citesc ceea ce a consemnat dumnealui, am fost refuzat spunandu-mi ca-mi citeste domnia sa, eu doar sa semnez.
    Am ajuns pana la urma in sediul Politiei unde am solicitat sa citesc PV in prezenta colegilor dlui. Sefilor le-a spus ca refuzasem la locul faptei sa semnez. Intr-adevar i-am spus o chestie de genul: „nu pot semna ceva ce-mi cititi dvs. pe geam, trebuie sa citesc ceea ce semnez” . In sediul Politiei l-am citit, l-am semnat si am plecat. Nu cred ca este corect sa semnam in necunostinta de cauza, „in alb”. Cred ca este o chestie ce ne restrictioneaza inclusiv dreptul la informare.
    Ajuns acasa si citind cu mai multa atentie PV am descoperit ca agentul a gresit strazile (deplasandu-ma in realitate de pe strada X pe strada Y a scris ca ma deplasam de pe o alta strada Z, pe Y), a gresit clar si directia mea de mers. In principiu strazile sunt apropiate, dar in sens invers.
    Masina de politie nu avea camera de bord, era in masina politistul si o colega ,cum pot contesta in instanta, cum ma pot apara sa anulez procesul verbal, contraventia (mi-a fost luat permisul pe 1 luna) ?
    Am de gand sa depun o plangere impotriva politistului respectiv pentru ca nu a vrut sa-mi de sa citesc procesul verbal inainte de a-l semna. Sunt indreptatit ?
    Multumesc, astept raspuns.

    Daniel

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      Buna ziua,

      Plangerea se adresează impotriva instituției (IPJ), nu impotriva politistului. Procesul-verbal trebuie sa indeplineasca toate conditiile de forma si de fond prevazute de OG nr. 2/2001, în caz contrar, el putând fi contestat în instanță.
      Desigur că, indicarea greșită a locului săvârșirii faptei echivalează, în practică, cu lipsa indicării acestuia, deși reprezintă un element ce trebuie menționat obligatoriu în procesul-verbal prin care ați fost sancționat.
      Dacă aveți și martori, șansele de câștig cresc.

      Mult succes!

  5. Vali says:

    Salutare!
    Am un pv pentru”deranjarea linistii publice” mai pe scurt ascultam muzica in apartament si am specificat pe procesul verbal ca nu sau masurat decibelii pentru ca practic nu era tare muzica dar lumea mai exagereaza ,asa se intampla cand tineretul pleaca in Diaspora si in Romania raman decat moşi ,dupa 4 luni si jumatate primesc acasa de la primarie o „somatie” si o alta hartie pe care scrie „titlu executoriu” erau amandoua in acelasi plic. Pe aceasta foaie cu titlu executoriu vad ca sunt datele de pe buletinul meu vechi adica seria si numarul si habar nu am de unde le-au luat acesti oameni pentru ca pe procesul verbal sunt datele corecte din buletin.Si in plus sa trimiti un titlu executoriu dar sa nu specifici pentru ce anume este iar mi se pare absurd .Se poate obtine nulitatea ?

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      Buna ziua,

      Ati contestat procesul-verbal in instanta?

      Nu se poate obtine nulitatea titlului executoriu doar pentru ca sunt indicate gresit seria si numarul cartii de identitate. In baza de date sunteti identificat dupa CNP, nu dupa serie si numar. Daca nu ati contestat procesul-verbal in instanta, acesta reprezinta titlu executoriu, adica este pus in executare silita de catre primarie pentru ca aceasta sa recupereze amenda la care ati fost obligat.

      Daca, totusi, ati contestat procesul-verbal in instanta si inca va judecati, puteti scoate un certificat de grefa si sa faceti o adresa catre primarie la care sa atasati acest certificat si sa le indicati ca executarea silita este suspendata pana la solutionarea definitiva a plangerii contraventionale.

      Daca nu ati contestat procesul-verbal in instanta, sunteti bun de plata.

  6. Vali says:

    Mulțumesc pentru răspuns!
    Nu am contestat procesul verbal in instanță deşi aveam intenția să o fac ,bănuiesc că este prea târziu acum.
    Aş mai avea o intrebare legatã de un alt subiect .Am avut un minicredit la o instituție şi l-am plătit la un executor judecătoresc ,după 8 luni această instituție financiară a cesionat creditul la renumiții Kruk (deşi era plătit şi confirmat de ei confirmat inclusiv de executor care a fost foarte prompt si mi-a dat toate actele neceaare cu ziua,data etc .) Primesc un apel intr-o zi de la Kruk referitor la acest minicredit si le-am spus că totul a fost plătit cu 8 luni in urmă la un executor judecatoresc,le-am trimis acte doveditoare si intr-un final au zis că da : este plătit!
    Aici vine partea frumoasă : le-am cerut să imi şteargă datele si au refuzat ,am cerut creditorului să contacteze Kruk şi sa ceara stergerea datelor mele din sistemul lor pentru ca imi trimiteau emailuri codate cu CNP-ul meu si au zis ca da o sa contacteze dar nimic niciun raspuns .Cei de la Kruk mi-au confirmat la telefon ca ei au cumparat un pachet de date si probabil din greseala erau si datele mele dar ei initial vroiau sa mai platesc inca odata, oricum tot nu le-au sters si mi-au refuzat acest drept in 3…4 emailuri care le-am primit precizand ceva de legea contabilității.Consider ca acest creditor nu avea niciun drept sa cesioneze creditul din moment ce era platit banuiesc ca doar au vandut datele personale si acesti kruk cred ca trebuiau sa imi stearga datele din moment ce si-au dat seama ca datele pe care le-au cumparat de la creditor este de fapt un credit platit.
    Bănuiesc că dacă i dau in judecată atat pe creditor cat si pe Kruk pentru prelucrarea datelor cu caracter personal mă costă o căruță de bani ! Cum pot altfel elimina datele mele personale din baza de date Kruk?

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      1. Procesul-verbal se contesta in 15 zile care curg de la data semnarii sau, daca nu a fost semnat, de la data comunicarii sale prin posta.

      2. Cu privire la cea de-a doua problema, trebuie doar sa adresati in scris o cerere catre Kruk prin care sa solicitati stergerea datelor cu caracter personal ale dvs. motivat de faptul că acestea nu mai sunt necesare pentru scopul pe care le-au preluat initial, in temeiul Legii nr. 190/2018. În situația în care nu vor da curs acestei cereri, puteti sesiza Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal pentru ca acestia sa procedeze la sanctionarea lor contraventionala.

  7. Cazan laurentiu Daniel says:

    Se poate anula procesul verbal de contravenție dacă Agentul de Poliție mi-a greșit valoarea și calculul amenzii? Azi 09.01.2020 am primit amenda pentru depășirea vitezei legale în localitate. Mi s-au calculat 4 puncte de amendă cu valoarea punctului de amendă de 223 lei. Tot astăzi s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgenta nr 1/2020 din 06.01.2020 care modifica valoarea punctului de amendă de la 223 la 145 lei(valoarea punctului de amendă până la 31.12.2019). Deci mie în loc să-mi dea 4×145 lei amendă, mi-a dat 4×223 lei!

    • lavinia says:

      Revin cu o rectificare importantă în comentariul pe care l-am postat anterior.

      Fiind ordonanță de urgență, ea intră în vigoare la momentul publicării în M.O., așadar, aveți motiv de promovare a plângerii contravenționale, iar șansele de câștig sunt semnificative deoarece vi s-a cauzat un prejudiciu care nu poate fi înlăturat altfel decât prin anularea acestui proces-verbal.

      Cu scuzele de rigoare, voi șterge comentariul anterior postat de mine pentru a nu induce în eroare și alți utilizatori!

      Mult succes!

  8. Cosmin says:

    Bună ziua daca polițistul a greșit județul meu de domiciliu a scris județul în care ma oprit în caz meu PH și eu sunt domiciliat în VN am vreo șansă de câștig?

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      Bună ziua,

      Procesul-verbal poate fi anulat numai dacă această greșeală vă cauzează un prejudiciu (ex: operatorul nu vă poate încasa amenda). Deși nu cred că a fost cazul și ați reușit să achitați jumătate din amendă înăuntrul celor 15 zile.
      Acesta este doar un exemplu de prejudiciu.

  9. Stoian Stefan says:

    Buna seara,

    Se poate anula un pv de contravenție pentru indicarea incorecta a locului săvârșirii faptei? In pv este notat faptul că am virat stânga de pe strada Tudor Stefan pe Calea Floreasca fara să acord prioritate de trecere dar datele sunt incorecte:

    1) strada se numește „intrarea Tudor Stefan”
    2) lucru mai important decât prima mențiune, intrarea Tudor Stefan nu se intersectează cu Calea Floreasca. Strada respectiva se numește „Bălănescu Rosetti”

    Mulțumesc!

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      Părerea mea este că indicarea greșită a locului săvârșirii faptei echivalează cu lipsa indicării acesteia în pv, sancțiunea fiind nulitatea procesului-verbal.
      Opinia instanțelor nu este unitară, în schimb. Adică sunt instanțe care au același punct de vedere, iar altele care au un punct de vedere diferit. Deci, puteți încerca.

      Oricum, verificați bine procesul-verbal. Întotdeauna se pot găsi și alte motive de nelegalitate sau netemeinicie a procesului-verbal, de aceea eu încurajez să se apeleze la un avocat specializat, nu la forumuri de pe internet.

  10. Lore says:

    Buna ziua ! Cunosc o persoana care a primit amenda pentru injurii adresate unui vecin. In procesul verbal, dl politist a gresit ocupatia persoanei sancționate. Pe lângă acest lucru, acesta din urmă afirmă că polițistul s a prezentat la domiciliul său a doua zi după asa zisa săvârșite a faptei. El ar dori sa conteste amenda…ar avea câștig de cauză?

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      Bună ziua.

      1. Faptul că polițistul a greșit ocupația contravenientului nu poate conduce, în principiu, la anularea procesului-verbal;

      2. Faptul că polițistul nu a constatat personal fapta, ci a întocmit procesul-verbal cu mult timp după ce s-ar fi săvârșit pretinsa contravenție, poate conduce la anularea procesului-verbal.

      Un avocat poate analiza în detaliu conținutul procesului-verbal, existând mai multe cazuri de nelegalitate a procesului-verbal.

      Mă puteți contacta telefonic la numărul 0770 197 401.

  11. Ovi constantin says:

    Buna ziua, as avea sanse sa contest un proces verbal de contraventie depasire viteza legala , pe motivul ca la cuantumul primit apar 10 puncte amenda, respectiv 1450 ron, iar la sectiunea Jumatate din minimul prevazut de lege apare suma de 652,5 ron, care de fapt reprezinta jumatate dintr-un total de 9 puncte amenda, nu zece cum apare pe procesul verbal. Plus ca inregistrarea vitezei sa facut de pe o masina neinscriptionata aflata in miscare pe sensul opus in conditii de ploaie torentiala. Procesul verbal scrie ca este incheiat la ora 14 in ziua respectiva, iar la descriere apare ora 16( aceasta fiind de fapt ora corecta )Multumesc

    • Avocat Lavinia Stoean says:

      Bună ziua,

      1. Înțeleg că ați depășit viteza legală cu mai mult de 50 km/h. În situația de față, se aplică o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte. Deși nu este prevăzută ca nulitate absolută neregula pe care ați sesizat-o, puteți încerca să o invocați pentru că procesul-verbal prezintă, totuși, anumite neconcordanțe. Dar asta nu vă garanteaza anularea procesului-verbal.

      2. Nu are importanță dacă mașina era sau nu era inscripționată. Important este ca aparatul de măsurare a vitezei să fie omologat si verificat metrologic. Asta puteți afla doar in instanta, cerând să fie depuse aceste documente;

      3. Puteți să invocați și această neconcordanță legată de ore, dar asta nu vă garantează anularea procesului-verbal.

      Merita sa incercati cu punctele 1 si 3, dar va sfatuiesc sa apelati si la serviciile unui avocat care sa analizeze procesul-verbal si care poate gasi si alte nereguli ce pot creste sansele de castig ale unui astfel de proces, mai ales ca vi s-a suspendat dreptul de a conduce.

      Pentru mai multe informatii, ma puteți contacta la numărul 0770 197 401.

  12. Ovi says:

    Viteza cu care am fost inregistrat a fost de 93km la ora, dupa spusele dumnealor, (desi eu am mari dubii) drept pentru care am fost sanctionat pecuniar si cu punctele de suspendare aferente, fara a-mi fi retinut permisul. Nu mi-a placut atitudinea aroganta si sfidatoare a agentilor constatatori care initial mi-au comunicat ca am fost oprit pentru depasirea vitezei legale si au continuat cu o serie de verificari interminabile printre care si fiola pentru consumul de alcol, tot felul de documente, control portbagaj, si lectii de moralitate si educatie civica, aceasta mentalitate o mai putem intalni doar in Ucraina si Moldova, nicidecum in Europa. Mentionez ca acum cateva luni in urma biroul serviciului politiei rutiere de pe raza judetului in care va relatez a fost in incapacitate de a-si exercita atributiile deaoarece toti angajatii sunt cercetati in diverse cauze penale, de la abuzuri, trafic de influienta, luare de mita, deci ei ar fi ultimii oameni care ar trebui sa dea sfaturi cetatenesti. Si un alt aspect este ca nu a vrut sa ma lase sa citesc procesul verbal inainte sa il semnez. Ma tot grabea sa semnez, ca il tin in ploaie, de parca am eu vina ca sa facut el politist. Si chiar nu stiu ce acuratete poate avea un aparat tip radar in miscare si in conditii de ploaie abundenta. Oricum va multumesc frumos pentru raspuns si promptitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× WhatsApp